"IMF-topman kiezen op basis van verdiensten"

Er komt steeds meer kritiek op het feit dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) steeds geleid wordt door een Europeaan. Zowel Australië, Zuid-Afrika als Zwitserland pleiten ervoor om de opvolger van Dominique Strauss-Kahn te kiezen op basis van verdienste, en niet op basis van zijn nationaliteit.

De Europese Unie en Verenigde Staten hebben al jarenlang een akkoord om aan het hoofd van het IMF een Europeaan te zetten, terwijl de Wereldbank geleid wordt door een Amerikaan. Met de huidige crisis in de eurozone, waarbij gerekend wordt op steun van het IMF, is het van strategisch belang wie de touwtjes in handen heeft. Nogal wat Europese leiders kiezen daarom voor een Europeaan.

Australië en Zuid-Afrika pleiten er openlijk voor om de beste man of vrouw aan te wijzen. Zwitserland laat verstaan dat het niet per se een Europese kandidaat zal steunen. Gezien de crisis in de eurozone kan het volgens Bern zelfs beter zijn om een niet-Europeaan aan te stellen aan het hoofd van het IMF. China en Brazilië zouden die mening delen.

Nogal wat Europese leiders, onder wie de Duitse kanselier Angela Merkel, hebben al een voorkeur uitgesproken voor Christine Lagarde, de Franse minister van Financiën.

Er zijn ook geruchten dat de Belgische minister van Financiën Didier Reynders (MR) kandidaat zou zijn, maar dat wil Reynders noch bevestigen noch ontkennen. "Zo'n functie weiger je niet, maar je stelt je er ook geen kandidaat voor", zei Reynders in "L'indiscret" op de RTBF-televisie. Reynders zegt vooral te streven naar Europese eensgezindheid over een kandidatuur.

De raad van bestuur van het IMF, die bestaat uit 24 landenvertegenwoordigers, begint vanaf maandag de verschillende kandidaturen te onderzoeken. Die procedure loopt tot 10 juni.