Ashton bezoekt Libische rebellen in Benghazi

Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, is op bezoek in Benghazi, het bolwerk van de rebellen in het oosten van Libië. Ze praat er met de leiding van de Nationale Overgangsraad, de koepel van de rebellenbeweging.

Benghazi is sinds het begin van de opstand tegen de Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi het bolwerk van de rebellen. Catherine Ashton sprak met haar bezoek aan de stad haar steun uit voor de rebellen. Het is meteen het hoogste bezoek aan Benghazi sinds het begin van de opstand.

"Ik zag de affiches onderweg vanuit de luchthaven met "Wij hebben een droom" erop en ik ben hier vandaag niet alleen om onze steun op korte termijn uit te drukken, maar ook om de omvang van onze steun uit te leggen", zei Ashton op een persconferentie.

De "minister van Buitenlandse Zaken" van de EU heeft in Benghazi ook een gesprek met Mustapha Abdel Jalil, de voorzitter van de Nationale Overgangsraad, de koepel van de rebellenbeweging in Libië. Volgens Abdel Jalil "apprecieert" het Libische volk het bezoek van Ashton en de steun van de EU voor de revolutie sinds het begin ervan.

Ashton had eerder al aangekondigd dat de Europese Unie een bureau zal openen in Benghazi. Volgens Abdel Jalil blijkt daaruit de steun voor een democratische en vrije Libische staat.

Meest gelezen