Barack Obama blust de spanningen met Israël

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn uitspraken van donderdag toegelicht bij de pro-Israëlische lobby in de VS. Israël had boos gereageerd omdat Obama vindt dat de grenzen van een toekomstige Palestijnse staat gebaseerd moeten zijn op die van 1967. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageert nu positiever.

Donderdag gaf Obama een langverwachte toespraak over het Midden-Oosten. Hij zei onder meer dat er een Palestijnse staat moet komen binnen de grenzen van 1967, "met wederzijdse wissels van land". Maar de Israëlische premier Netanyahu reageerde meteen boos. "Onverdedigbaar", was zijn oordeel.

Netanyahu was op dat moment al op weg naar Washington voor een ontmoeting met Obama. Maar ook dat onderhoud leverde weinig op. Obama en Netanyahu bleven van mening verschillen en volgens Netanyahu heeft het geen zin om "op deze basis" de vredesgesprekken opnieuw op te starten.

Nu heeft Obama een toespraak gegeven voor de Aipac, de pro-Israëlische lobby in de VS. "De banden tussen de VS en Israël zijn onbreekbaar", zei Obama. Hij zei ook dat een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen er enkel kan komen door onderhandelingen "en nooit door een resolutie van de Verenigde Naties". De Palestijnen zijn namelijk van plan om het in september via de VN te proberen, maar Obama zei nu dat de VS dat zullen tegenhouden.

"De veiligheid van Israël blijft voor de VS enorm belangrijk", zei Obama ook. Hij herhaalde wel dat de grenzen van 1967 "een vertrekpunt" moeten blijven vormen. Maar toch kreeg hij luid applaus van de Aipac na zijn toespraak. Het lijkt erop dat Obama erin geslaagd is om de oplopende spanningen opnieuw te doen afnemen.

Netanyahu heeft de toespraak van Obama al verwelkomd. "Ik apprecieer het dat hij oproept tot vrede in het Midden-Oosten. Ik zal met Obama samenwerken om een manier te zoeken om de vredesgesprekken opnieuw op te starten", zei Netanyahu.

Eind 2010 liepen de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen vast toen Israël weigerde om te stoppen met de bouw van nederzettingen.