Broers Dardenne winnen Grand Prix in Cannes

De Belgische broers Dardenne hebben de Grand Prix gewonnen op het Filmfestival van Cannes voor hun film "Le gamin au vélo". De Gouden Palm gaat naar "The tree of life" van de Amerikaanse regisseur Terrence Malick. De broers Dardenne delen de Grand Prix met de Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan.

Jean-Pierre en Luc Dardenne konden voor de derde keer de Gouden Palm winnen op het Filmfestival van Cannes, maar grijpen er net naast. De hoogste eer is dit jaar weggelegd voor de Amerikaanse regisseur Terrence Malick (67).

Malick, die alle publiciteit schuwt, was zelf niet aanwezig in Cannes. Hij liet de prijs ophalen door een van de producenten van de film. "The tree of life" is een familiekroniek die zich afspeelt in het Texas van de jaren 50 met Brad Pitt en Sean Penn in de hoofdrollen. Malick werkte drie decennia lang aan de film. "Een hele mooie, sterke, emotionele, poëtische film", zegt Ward Verrijcken. Malick maakte eerder al "The thin red line" en "The new world".

"Bedankt dat u van de jongen op de fiets houdt"

De broers Dardenne hadden een telefoontje gekregen van de festivaldirectie dat ze zeker op de prijsuitreiking aanwezig moesten zijn. De verwachtingen waren hooggespannen en ze kregen de "mooist mogelijke troostprijs" volgens Ward Verrijcken. 

Toen ze de Grand Prix in ontvangst namen, bedankten ze de jury, die voorgezeten werd door Robert De Niro. "Bedankt dat u van de jongen op de fiets gehouden heeft. Die zit daar in de zaal, Thomas Doret (foto). Bedankt Thomas."

Thomas speelt in de film de rol van Cyril, een jongen van net geen 12 jaar oud die door zijn vader in een tehuis is geplaatst. Op een dag ontsnapt hij uit het tehuis. Tijdens zijn vlucht ontmoet hij de kapster Samantha (vertolkt door Cécile De France). De film is minder grauw dan de vorige films van de broers en kon op erg positieve kritieken rekenen.

Jean-Pierre en Luc Dardenne zijn erg blij met de prijs. "Deze prijs is formidabel. Elke film is een nieuw avontuur en nu maken we deel uit van een familie van cineasten die deze prijs ooit kregen, zoals Pasolini en Tarkovski. Niet slecht", klonk het op een persconferentie na de uitreiking.

Kirstin Dunst bedankt Lars Von Trier

Actrice Kirstin Dunst (foto) kreeg de prijs voor beste actrice voor haar rol van depressieve echtgenote in "Melancholia", de nieuwe film van Lars von Trier.

Dunst bedankte de festivaldirectie om de film in de competitie te houden, nadat Von Trier uit Cannes verbannen werd, omdat hij - al grappend - zijn sympathie voor Hitler had uitgesproken.

"Wat een week is het geweest", zei Dunst. "Het is een eer, een uniek moment in een leven." Ze kreeg applaus toen ze ook Lars von Trier bedankte. "Lars, die me de mogelijkheid gegeven heeft om zo moedig te zijn."

Vruchtbaar jaar voor Belgen in Cannes

Cannes was een vruchtbaar jaar voor de Belgische film. Ook de kortfilm "Badpakje 46" van de jonge filmmaker Wannes Destoop (foto) viel in de prijzen. De kortfilm kreeg de juryprijs in de officiële kortfilmcompetitie.

Destoop was enorm opgezet met zijn prijs. "De kortfilm was mijn eindexamenfilm aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent", zegt hij. "Ik kon het al niet geloven dat ik geselecteerd was voor Cannes. Dat ik vanavond een prijs kreeg, is nog ongelooflijker."

In de nevencompetitie Quinzaine des Réalisateurs won "Les géants" van Bouli Lanners twee prijzen. "Dimanches" van Valéry Rosier ging dan weer aan de haal met een prijs in de nevencompetitie Semaine de la Critique.

Het palmares van het 64e Filmfestival van Cannes

  • Gouden Palm: "The tree of life", Terrence Malick
  • Grand Prix (gedeelde prijs): "Le gamin au vélo", Jean-Pierre en Luc Dardenne en "Once upon a time in Anatolia", Nuri Bilge Ceylan
  • Beste regisseur: "Drive", Nicolas Winding Refn
  • Beste scenario: "Footnote", Joseph Cedar
  • Beste acteur: Jean Dujardin (The artist)
  • Beste actrice: Kirsten Dunst (Melancholia)
  • Prijs van de Jury: "Polisse", Maïwenn
  • Gouden Camera: "Las acacias", Pablo Giorgelli
  • Gouden Palm voor kortfilm: "Cross country", Maryna Vroda
  • Juryprijs voor kortfilm: "Badpakje 46", Wannes Destoop