Merkels partij krijgt flinke tikken in Bremen

In Bremen in Duitsland heeft de CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel, fors verlies geleden. De christendemocraten halen er het laagste resultaat sinds 1959 en worden voor het eerst geklopt door de Groenen.
De leidster van de Groenen in Bremen juicht.

Volgens de eerste resultaten zakt de CDU van 25,6 naar 20 procent en dat is het slechtste resultaat voor de partij in meer dan een halve eeuw. Ook de liberale FDP, die op nationaal vlak de regeringscoalitie vormt met de CDU, krijgt klappen. De FDP haalt waarschijnlijk de kiesdrempel van 5 procent niet en zal dus niet meer kunnen plaatsnemen in het deelstaatparlement.

Net als twee maanden geleden in deelstaat Baden-Württemberg zijn de Groenen de grote winnaars. Ze halen 22,5 procent en worden zo voor het eerst groter dan de CDU. De SPD blijft in Bremen de grootste partij met 38 procent. De coalitie van SPD en de Groenen zal hoogstwaarschijnlijk aan de macht blijven.

Bremen is de kleinste Duitse deelstaat. Vandaag mochten ook 16-jarigen er voor het eerst stemmen. Merkels partij leed ook al fors verlies in Hamburg en in Baden-Württemberg.