Noord-Soedan rukt op naar grens met zuiden

Het leger van Noord-Soedan heeft aanvallen uitgevoerd in Abyei, een betwiste en olierijke regio in het grensgebied met het zuiden. Zuid-Soedan, dat in juli onafhankelijk moet worden, heeft het over "een oorlogsdaad".

Na een decennialange burgeroorlog in Soedan werd in 2005 een vredesakkoord bereikt. Dat hield onder meer in dat er een referendum moest komen over onafhankelijkheid voor het (christelijke) zuiden van het land.

In januari van dit jaar was het dan zover. De Zuid-Soedanezen kozen met een grote meerderheid voor de onafhankelijkheid. Het referendum verliep relatief vreedzaam en de regering in Khartoum, de hoofdstad van het (overwegend islamitische) noorden van Soedan, leek zich neer te leggen bij de komende opdeling. In juli zou Zuid-Soedan onafhankelijk moeten worden.

Maar de toekomst van de nieuwe staat is opnieuw erg onzeker geworden. Het Noord-Soedanese leger voert aanvallen uit op enkele steden in de betwiste regio Abyei. Die olierijke regio ligt centraal in Soedan en de grenzen van het dunbevolkte gebied vormen voer voor discussie. Het was de bedoeling om een referendum over de kwestie te organiseren, maar dat is nog niet gebeurd omdat er onenigheid is over de modaliteiten daarvan.

Onder meer Frankrijk heeft de aanval al stevig veroordeeld en vraagt dat het noorden de troepen meteen terugtrekt. De Zuid-Soedanese bewindvoerders hebben het over een "oorlogsdaad". Het "Soedanese Volksbevrijdingsleger" (SPLA) vecht terug.

Soedan, het grootste land van Afrika, wordt al decennia geteisterd door oorlogen. Tegen Omar Al Bashir, de president van Noord-Soedan, loopt een arrestatiebevel bij het Internationaal Strafhof in Den Haag wegens oorlogsmisdaden, volkenmoord en misdaden tegen de mensheid.