Saleh slikt belofte over machtswissel opnieuw in

In Jemen heeft president Ali Abdullah Saleh opnieuw geweigerd om het akkoord over de machtsoverdracht te tekenen. Hij had nochtans beloofd dat hij dat vandaag zou doen. Arabische bemiddelaars geven er nu de brui aan. Aanhangers van Saleh hebben een tijdlang enkele westerse en Arabische diplomaten gegijzeld in een ambassade.
Heel wat soldaten nemen afstand van Saleh.

Een maand geleden stelde de Samenwerkingsraad voor de Golf (GCC) een akkoord voor dat Jemen uit de politieke impasse moet loodsen. Volgens het voorstel moet Saleh opstappen binnen de 30 dagen na het ondertekenen van het akkoord. In ruil wordt hij niet vervolgd. Er moet dan een overgangsregering komen, waarin de regerende partij van Saleh nog voor de helft vertegenwoordigd is en er komen vervroegde verkiezingen.

De oppositie heeft het akkoord gisteren ondertekend en zo werd de druk opgevoerd op Saleh. Die slikte enkele weken geleden al eens op het laatste moment zijn belofte in, maar beloofde later dat hij vandaag zou tekenen. "We hebben hem niet kunnen overtuigen", zeggen de diplomaten van de GCC, die in Jemen waren om te bemiddelen. Saleh zelf zegt dat hij het plan enkel wil ondertekenen als de oppositie aanwezig is op het presidentiële paleis. Zondagavond maakte de GCC bekend dat de bemiddelaars er de brui aan geven. Ze staken hun poging om een politieke overgang in Jemen te begeleiden.

Voor de zoveelste dag op rij komen duizenden mensen op straat in Jemen om het onmiddellijke vertrek van Saleh te eisen. Vandaag betogen ook aanhangers van Saleh. Zij veroordelen het voorstel van de GCC als "buitenlandse inmenging" en hebben het zelfs over een staatsgreep.

In de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten in de hoofdstad Sanaa waren enkele westerse en Arabische diplomaten samen om af te wachten of Saleh zou tekenen. Maar de ambassade werd een tijdlang omsingeld door gewapende aanhangers van Saleh. De diplomaten werden uiteindelijk met een helikopter geëvacueerd uit de ambassade. Het is niet duidelijk of de president zelf op de hoogte was van de actie van de gijzelnemers.

Saleh is al 32 jaar aan de macht. Al meer dan twee maanden wordt massaal geprotesteerd tegen zijn bewind.

Meest gelezen