Spaanse lokale verkiezingen graadmeter voor regering

In Spanje worden vandaag regionale en lokale verkiezingen gehouden. Het is vooral uitkijken naar het resultaat van de nationale regeringspartij PSOE, in het licht van het protest tegen het politieke systeem dat al een week aanhoudt in de belangrijkste steden van het land.

Om 9 uur gingen de stembureaus open voor de lokale en regionale verkiezingen. Zowat 35 miljoen Spanjaarden moeten hun stem uitbrengen over de aanstelling van ongeveer 8.000 burgemeesters en ruim 68.000 gemeenteraadsleden. In 13 van de 17 autonome Spaanse regio's kan er ook gekozen worden voor de deelstaatparlementen.

Hoewel het om regionale en lokale verkiezingen gaat, worden deze verkiezingen een belangrijke test voor de nationale regering van José Luis Rodriguez Zapatero en zijn partij PSOE. De regering ligt onder vuur wegens het falende economische beleid in het land. De werkloosheid bij de beroepsbevolking bedraagt zo'n 20 procent, bij de jongeren onder 25 jaar zelfs rond de 40 procent.

Hoewel de lokale besturen daar zelf weinig aan kunnen veranderen, waren deze lokale verkiezingen wel de aanleiding voor heel wat Spanjaarden om te protesteren tegen de uitzichtloze situatie in het land. Al een week lang worden er in verschillende Spaanse steden protestacties en demonstraties gehouden tegen onder meer de werkloosheid, besparingen en de corruptie.

De jongeren hebben het gevoel dat zij het slachtoffer zijn van de crisis, terwijl ze er zelf geen schuld aan hebben. In de Spaanse hoofdstad Madrid wordt Puerta del Sol, een van de pleinen in de stad, al dagenlang bezet door protesterende jongeren. Ook afgelopen nacht bleven velen van hen op het plein overnachten. De betogers hebben beslist om hun acties nog een week voort te zetten.

Het is nog onduidelijk welk effect de demonstraties zullen hebben op de verkiezingsuitslag, maar de PSOE van Zapatero zal vermoedelijk wel in stemmenaantal moeten inboeten. Veel demonstranten hebben een veeleer links gedachtegoed en zullen bij deze verkiezingen vermoedelijk blanco of ongeldig stemmen.

Of de conservatieve PP daar veel van zal kunnen profiteren is echter de vraag. Het zal wellicht een positief effect hebben op de uitslag van rechts, maar aan de andere kant hebben veel betogers ook opgeroepen om niet op de PP te stemmen.

In maart 2012 zijn er opnieuw nationale verkiezingen. Premier Zapatero, die al sinds 2004 aan de macht is, heeft al laten verstaan dat hij geen derde mandaat als eerste minister ambieert.