"Derde VRT-kanaal verkleint ruimte private spelers"

De koepel van Vlaamse commerciële omroepen, de Private Omroep Federatie (POF), maakt zich grote zorgen over de nieuwe beheersovereenkomst voor de openbare omroep VRT (2012-2017) waar momenteel over onderhandeld wordt.

CD&V, SP.A en N-VA hebben vorige week een resolutie opgesteld over die nieuwe beheersovereenkomst. Volgens de POF "ondersteunt hun standpunt vooral de wensen van de VRT".

In de nieuwe beheersovereenkomst zal staan wat de VRT de komende jaren wel en niet mag doen en hoeveel middelen de openbare omroep krijgt.

Zo zou de VRT graag een derde kanaal opstarten. De private omroepen zijn hierover niet te spreken. "Het is duidelijk dat een derde kanaal het private initiatief nog nauwelijks kans laat. Het zal de ruimte voor de private spelers nog verkleinen terwijl de concurrentie op de private markt zal toenemen."

De private omroepen vinden ook dat de VRT een commerciële politiek voert "die nauwelijks in vraag wordt gesteld, laat staan wordt beperkt", ondanks de "ongecontroleerde inkomensstromen" via productiehuizen en overheden. "In andere landen worden de commerciële activiteiten van de openbare omroep aan banden gelegd, in Vlaanderen durft men blijkbaar niet aan de commercialisering van de openbare omroep te raken", luidt het.