"Prijzen winnen word je niet gewoon"

Luc en Jean-Pierre Dardenne hopen met hun in Cannes bekroonde film "Le gamin au vélo" het grote publiek te bereiken. Dat vertelden ze aan de pers toen ze vandaag in het gezelschap van hun jonge hoofdrolspeler Thomas Doret aankwamen op de luchthaven in Zaventem.

Publieke belangstelling is nog belangrijker dan de Grand Prix in Cannes, lieten de broers uitschijnen. "We hebben onze film kunnen tonen aan 4.500 journalisten. Zij zullen er ruchtbaarheid aan geven", zeggen ze.

Toch blijft een prijs bijzonder voor de Dardennes, al sleepten ze tijdens eerdere edities van Cannes al twee Gouden Palmen in de wacht, net als onderscheidingen voor de vertolkingen in hun eerdere films en een scenarioprijs.

"Het wordt geen gewoonte, want het gaat steeds om een andere film", vinden ze. "Bovendien is het bijzonder om met een film in competitie te zijn die tegelijk in de zalen komt".

Morgen zijn de Dardennes uitgenodigd bij premier Leterme, samen met Thomas Blondelle, die afgelopen weekend ook al tweede werd in de Koningin Elisabethwedstrijd. De komende weken en maanden trekken de broers op promotournee door de Verenigde Staten en Japan.