Beurzen krijgen klappen door Griekse crisis

De Europese beurzen hebben klappen gekregen door de groeiende ongerustheid over de Griekse schuldencrisis. De Griekse regering buigt zich vandaag over een privatiseringsplan en nieuwe besparingen.

Het is met het mes op de keel dat de Griekse regering op zoek gaat naar nieuwe besparingen. Privatiseringen staan daarbij voorop: de uitverkoop van de Griekse infrastructuur moet 50 miljard euro opleveren. Op het lijstje zouden onder meer de luchthaven van Athene en het Griekse treinnetwerk staan.

Er moet in elk geval snel duidelijkheid komen, want de tijd is op. Over minder dan twee maanden dreigt het land failliet te gaan. Midden juli, zo luidt de prognose van bronnen binnen de regering.

Europa stelt scherpe voorwaarden om met nieuwe steun over de brug te komen. De vraag is welke vorm die steun zal aannemen, en of Griekenland geen andere Europese landen dreigt mee te sleuren in een uitzichtloze crisis. De Europese beurzen verliezen alvast heel wat terrein en ook Wall Street noteert in het rood. De euro gaat opnieuw achteruit ten opzichte van de dollar.

Ofwel komt er een extra noodlening van de andere Europese lidstaten, maar daar is nog geen eensgezindheid over, ofwel krijgt Griekenland uitstel van betaling, maar ook dat kan problemen veroorzaken. Zelf geld lenen kan Griekenland niet, want het land zou een recordrente van 17 procent moeten betalen.

De Griekse overheid had al zwaar gesneden in het budget en mogelijke nieuwe besparingen vallen de Grieken dan ook zwaar. Uit protest weigeren ze onder meer tol te betalen.