Bewakingssector houdt nationale actiedag

De vakbonden in de bewakingssector houden vandaag een nationale actiedag. Ze zijn boos omdat de onderhandelingen over loon en flexibele werktijden zijn afgesprongen. Her en der werden bewakingsfirma's geblokkeerd, in verschillende regio's zullen vannacht ook de mobiele bewakingsploegen niet uitrukken.

Op de luchthaven van Zaventem gingen vanmorgen een aantal bewakingsagenten niet aan de slag. Het ging onder meer om agenten die passagiers of bagage fouilleren. Volgens de luchthaven veroorzaakte de actie weinig hinder.

Ook elders in het land voerden de vakbonden in de sector actie. Op een tiental plaatsen hebben ze vestigingen van bewakingsfirma's geblokkeerd waardoor het administratief personeel niet aan het werk kon.

Tussen 13 uur en 14.30 uur verzamelde een vakbondsdelegatie aan de kerncentrale van Doel. Bedoeling van die actie was om tijdens de shiftwissel van het bewakingspersoneel van de centrale pamfletten uit te delen.

In de provincies Limburg, Oost- en West-Vlaanderen en de regio Charleroi zullen vannacht de mobiele bewakingsploegen van alle grote bewakingsfirma's niet uitrukken. Ook in Brussel zal dat mogelijk het geval zijn.

Volgens de bonden komen de werkgevers onvoldoende over de brug, onder meer wat looneisen en de verlenging van de opzegtermijnen voor arbeiders betreft. "Een opwaardering van het statuut van de bewakingsagent dringt zich op. Inclusief classificatie, sociale voordelen en omkadering van de flexibiliteit", luidt het in een persbericht.

Op 9 juni volgt een nationale staking met een manifestatie. De sector telt 17.000 werknemers, voornamelijk bij G4S, Securitas, Cobelguard en Seris.