Elke dag 250 hectare asfalt bij in de EU

In de Europese Unie verdwijnt elke dag 250 hectare onder asfalt of beton. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Asfalt en beton laten geen water door, wat slecht is voor de grondwaterspiegel en tot overstromingen kan leiden.

De voorbije jaren is er in de Europese Unie dagelijks ruim 250 hectare grond bedekt met een laag asfalt, beton, of andere ondoordringbare materialen. Dat is minder dan het gemiddelde van 275 hectare in de periode 1990-2000, maar vormt nog steeds een grote bedreiging voor vruchtbare bodems en het grondwater, zo waarschuwt de Europese Commissie in een nieuw rapport.

De aangroei van "artificiële terreinen" bedroeg tussen 2000 en 2006 3 procent in heel de EU, met uitschieters van 14 procent in Ierland en Cyprus en 15 procent in Spanje. Het gaat om straten, pleinen, parkings, maar ook over gebouwen en industrie. In heel Europa bedekken ze jaarlijks een nieuwe oppervlakte ter grootte van Berlijn.

De Europese Commissie wil dat er een einde komt aan de subsidies die aanzetten tot het bedekken van grote oppervlakken grond, dat er vaker voor doorlaatbare bedekking gekozen wordt en dat oud beton en asfalt weggehaald wordt op bijvoorbeeld oude industriegrond die niet meer gebruikt wordt.