Krijgt Willem I der Nederlanden een standbeeld in Gent?

Het “Comité 1815-2015 – Willem Bedankt!” wil dat Willem I der Nederlanden een standbeeld krijgt in Gent. Volgens hen is hij heel belangrijk geweest voor de stad. Opmerkelijk, want Willem I was koning van Nederland toen ons land zich in 1830 afscheurde en onafhankelijk werd.

“Willem I is om verschillende redenen uiterst belangrijk voor Gent”, aldus historicus en gewezen gouverneur Herman Balthazar. “Hij stichtte in 1817 de universiteit, zorgde voor het kanaal Gent-Terneuzen en zorgde voor de Gentse industriële take-off.”

Balthazar is een van de initiatiefnemers van het comité. Het “Comité 1815-2015 – Willem Bedankt!” wil met een petitie het voorstel als een burgerinitiatief op de Gentse gemeenteraad krijgen.

Willem Frederik van Oranje-Nassau was de eerste koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden van 1815 tot 1840. Tijdens zijn bewind scheurde België zich in 1830 af van Nederland.