Obama verlaat Ierland vroeger door aswolk

De Amerikaanse president Barack Obama verlaat Ierland vroeger dan gepland om om eventuele problemen als gevolg van de aswolk uit IJsland te vermijden. Die wolk zou morgen Ierland en Schotland kunnen bereiken. Vanavond al vertrekt Obama naar Groot-Brittannië.

De Amerikaanse president en first lady Michelle zijn vanochtend geland in Dublin en enthousiast onthaald in het Ierse dorp Moneygall, waar een van de voorouders van Obama ooit woonde. Ierland is de eerste etappe van een weekje Europa. Nog op het programma: Groot-Brittannië, Frankrijk en Polen.

Vanuit Moneygall, zo'n 130 kilometer ten zuidwesten van Dublin, is in 1850 Falmouth Kearney, een van de voorouders van Obama, geëmigreerd naar de Verenigde Staten. Net als 37 miljoen andere Amerikanen heeft Obama dus ook Ierse voorouders.

Obama bezocht in Moneygall het huis van zijn voorouder en begroette ook enkele verre familieleden. Hij kreeg een enthousiast onthaal van enkele duizenden opgewonden dorpelingen. 

Vanmorgen is "Air Force One", het presidentiële vliegtuig, geland in de hoofdstad Dublin. Daar zijn de Obama's ontvangen door president Mary McAleese en de nieuwe premier Enda Kenny. Het ging onder meer over de precaire economische toestand van Ierland.

Vanavond vliegt Obama naar de Britse hoofdstad Londen, waar hij drie dagen te gast is bij koningin Elizabeth II en premier David Cameron. Te gast kan letterlijk worden opgevat, want de Obama's zullen overnachten in Buckingham Palace, de residentie van de Queen.

Groot-Brittannië is van oudsher een van de belangrijkste bondgenoten van de VS en onder meer Afghanistan, de strijd tegen de terreur, Libië, Iran en de economie staan er op het programma. 

Naar Deauville en Polen

Donderdag zal Obama in het Franse stadje Deauville deelnemen aan de G8-top, de bijeenkomst van de leiders van de acht belangrijkste industrielanden. Naast de VS en Canada zijn dat Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, de Europese Unie, Japan en Rusland. 

Die top is vooral - maar niet uitsluitend - economisch getint. De huidige economische toestand, de perikelen in de eurozone en vooral het touwtrekken voor een nieuwe topman/topvrouw van het Internationaal Muntfonds zijn daar programmapunten. In deze tijd van crisis rond de zwakkere eurolanden wil de EU absoluut opnieuw een Europeaan aan het hoofd van het IMF en daarvoor is de steun van de VS essentieel.

Zaterdag is Obama dan in de Poolse hoofdstad Warschau voor een andere top: die van de leiders van Oost- en Centraal-Europa. Het wordt dus een druk programma voor de president, die opnieuw de banden met Europa wil aanhalen. Europa voelt zich de laatste tijd wat verwaarloosd door de oude bondgenoot van over de oceaan.