Pakistaanse leger herwint controle legerbasis

In de Pakistaanse havenstad Karachi heeft het leger de controle over een belangrijke marinebasis herwonnen. Gisteren hadden een 20-tal talibanstrijders de marinebasis bestormd. Ze vernielden vliegtuigen en doodden enkele militairen.

Vannacht ware groepen taliban op drie plaatsen de marinebasis van Mehran nabij Karachi binnengevallen. Ze schoten met raketten enkele vliegtuigen in brand en vuurden daarna in het rond.

Er zouden zeker 12 mensen zijn omgekomen, onder wie ook een aantal aanvallers. De overblijvende taliban hadden zich in kleinere groepjes verspreid en verschansten zich in een aantal gebouwen. Ze gijzelden ook enkele Chinese militairen.

Het Pakistaanse leger stuurde commando's naar de basis om de verzetshaarden uit te schakelen. Na 16 uur vechten konden die de aanvallers overmeesteren. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Rehman Malik zijn alle aanvallers gedood.

Wraak voor Osama bin Laden?

De taliban zeggen dat ze met de actie wraak willen nemen voor de dood van terroristenleider Osama bin Laden. Die is enkele weken geleden doodgeschoten bij een raid van Amerikaanse militairen op zijn schuilplaats in de Pakistaanse stad Abbottabad.

De taliban zijn woedend op het Pakistaanse leger omdat dat niets ondernomen heeft om die raid tegen te houden, al waren er massaal troepen in de buurt.

Met hun aanval op een van de grootste militaire bases in Pakistan willen de taliban vooral ook het leger voor schut zetten. Het leger is in het wankele Pakistan een van de machtigste en meest efficiënte staatsorganen. Bovendien willen de Pakistaanse taliban ook duidelijk maken dat ze nog niet uitgeschakeld zijn, al hebben ze de laatste maanden veel terrein moeten prijsgeven in het grensgebied met Afghanistan.

Het is niet de eerste grootscheepse aanval op het leger. In oktober 2009 vielen taliban het legerhoofdkwartier in Rawalpindi aan, waar ze 22 uur lang verzet boden. Daar vielen toen 23 doden.