Ryanair boekt meer winst ondanks de crisis

De Ierse goedkope luchtvaartmaatschappij heeft in het boekjaar 2010-2011 26 procent meer winst geboekt dan in het boekjaar daarvoor. Voor het boekjaar 2011-2012 verwacht Ryanair een stagnatie door de hoge brandstofprijzen en het economische klimaat.

Ryanair vervoerde in het afgelopen boekjaar 72,1 miljoen passagiers, een stijging van 8 procent in een jaar tijd. De omzet steeg met 21 procent en de winst met 26 procent tot 401 miljoen euro.

De hogere brandstofprijzen spelen de luchtvaartmaatschappij nu wel parten. Ryanair heeft het over een stijging met 37 procent en heeft dat gecompenseerd met duurde tickets (+12 procent), kostenverlaging en personeelsvermindering.

Voor het huidige boekjaar verwacht Ryanair een kleine stijging van het aantal vervoerde passagiers (+ 4 procent). Dat heeft volgens de maatschappij te maken met de onzekerheid door de bezuinigingsmaatregelen in veel Europese landen. Er worden ook nieuwe tariefverhogingen gepland.