Staking bij Hansen Transmissions afgelopen

De staking bij tandwielkastenfabrikant Hansen Transmissions in Kontich is opgeschort. Het overleg tussen directie en vakbonden is positief verlopen. Alle werknemers zouden weer toegang krijgen tot het registratiesysteem voor overuren en er is ruimte om te onderhandelen over het systeem zelf.

Vanmorgen hadden de bedienden het werk neergelegd. De onrust heeft te maken met een conflict over het registratiesysteem voor overuren. Een hr-manager zou volgens de vakbonden op eigen houtje het registratiesysteem voor overuren geherinterpreteerd hebben. Zo zou het saldo van honderden bedienden in een keer op nul zijn beland.

Sinds vanochtend 6 uur versperde het vakbondsfront van BBTK (de centrale van het ABVV voor bedienden) en LBC (Landelijke Bediendencentrale) de toegang tot het hoofdkantoor in Kontich. De toegang is intussen vrijgemaakt zodat iedereen aan het werk kan. De vakbonden hebben een nieuwe deadline vooropgesteld, met name 2 juni. Afhankelijk van de geboekte vooruitgang, komen er al dan niet nieuwe acties.

Het sociaal overleg bij het bedrijf in Kontich, waar zo'n 200 mensen werken, verloopt al een hele tijd moeilijk. Het conflict  bij Hansen Transmissions beperkt zich ook niet tot Kontich. Ook in de vestigingen in Gent en Lommel heerst er onrust bij het personeel.