Tornado doodt 89 mensen in de VS

In het westen van de Amerikaanse staat Missouri zijn zeker 89 mensen omgekomen bij een hevige tornado. Die heeft zware schade aangericht in het stadje Joplin.

De tornado heeft een spoor van vernieling van zowat anderhalve kilometer breed door het stadje Joplin getrokken. Daar zijn de meeste woningen en winkelcomplexen ingestort en werden auto's weggeblazen.

Volgens het Rode Kruis is driekwart van Joplin vernield. Ook in het ziekenhuis is zware schade aangericht en de patiënten worden nu naar elders overgebracht.  Her en der zijn er in de stad branden uitgebroken.

Vanochtend was er nog sprake van 24 doden, maar het gemeentebestuur heeft bevestigd dat er nu al zeker 89 lichamen gevonden zijn. De hulpdiensten  zijn nu nog op zoek naar lichamen en overlevenden onder het puin. 

Gouverneur Jay Nixon van Missouri heeft de noodtoestand uitgeroepen in het stadje van 50.000 inwoners en heeft troepen gestuurd om de hulpdiensten bij te staan.

Sinds begin deze maand zijn er al 354 mensen omgekomen bij tornado's in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Die houden daar altijd lelijk huis rond deze tijd van het jaar, maar het huidige dodental is het hoogste in meer dan een eeuw.

Ook in de buurt van Minneapolis, in de noordelijke staat Minnesota, niet ver van de grens met Canada, hebben tornado's schade aangericht. Daar is een man omgekomen en vielen er 20 gewonden. Het is vrij uitzonderlijk dat er in Minnesota tornado's van die omvang zijn.