"Al 1.100 doden bij de protesten in Syrië"

In Syrië zijn al zeker 1.100 mensen omgekomen sinds half maart, toen de opstand begon. Dat zegt mensenrechten- organisatie Sawasiah. De afgelopen weken werden ook duizenden opposanten gearresteerd.
Een grab van een YouTubefragment uit de stad Homs. De jongen op de foto overleed later aan zijn verwondingen.

Het regime in Syrië heeft buitenlandse journalisten het land uitgezet. Internetgebruik en telefoonverkeer zijn zo goed als onmogelijk gemaakt. Het is daarom erg moeilijk om precieze informatie uit Syrië te controleren. Maar zeker is wel dat het leger hard optreedt tegen de demonstranten in het land.

De opstand begon half maart en eind april besliste president Bashar al-Assad om de betogers met harde hand aan te pakken. Tanks rolden de steden binnen en duizenden opposanten werden gearresteerd.

Volgens de Verenigde Naties zijn al zeker 900 mensen omgekomen in de laatste negen weken. Sawasiah zegt vandaag het het dodental moet worden bijgesteld naar 1.100 doden.

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben sancties afgekondigd tegen de Syrische machtshebbers. Assad is niet langer welkom in de VS en in EU-lidstaten. Noch de VS, noch de EU vragen voorlopig openlijk om het aftreden van Assad, zoals dat bij de Libische leider Khaddafi wel gebeurt.