"Israël is geen partner voor vrede"

De Palestijnen hebben erg teleurgesteld gereageerd op de toespraak van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu voor het Amerikaanse Congres. Volgens de Palestijnse president Abbas heeft Netanyahu meer obstakels opgeworpen op de weg naar de vrede.

Netanyahu, die regelmatig een staande ovatie kreeg van de parlementsleden, zei onder meer dat Israël, als er een Palestijnse staat wordt opgericht, niet zal terugkeren naar de bestandslijnen van 1967 als grenzen. Netanyahu zei ook dat Jeruzalem "voor altijd onverdeeld  Israëlisch" moet blijven, dat er een aantal Joodse kolonies op bezet Palestijns gebied moeten blijven en dat er nog lange tijd Israëlische troepen aan de oostgrens van een Palestijnse staat moeten blijven.

Verder riep hij de Fatah-beweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas op om de nieuwe banden met de islamitische Hamas-beweging te verbreken.

De Palestijnen hebben erg negatief gereageerd op de toespraak. De Palestijnse onderhandelaar Saab Erekat zei dat de Palestijnen "geen partner voor de vrede hebben in Israël". 

Een woordvoerder vanr de Palestijnse president Abbas zei dat Nethanyahu met zijn toespraak meer obstakels op de weg naar vrede had gelegd en dat vrede gebaseerd moet zijn op de bestandslijnen van 1967, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Bovendien kan er geen sprake zijn van "een Israëlische aanwezigheid" in een toekomstige Palestijnse staat, zo zei hij.