"Nog nooit bewezen dat homeopathie werkt"

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat homeopathie werkt. Dat schrijft het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg (KCE) in een rapport. Het KCE raadt de overheid daarom formeel af homeopathie terug te betalen via de ziekteverzekering.

Het KCE, dat het rapport opstelde op verzoek van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS), kwam tot die conclusie nadat het alle internationale wetenschappelijke studies over homeopathie voor 20 aandoeningen had onderzocht. Voor geen enkele aandoening vond het een onomstotelijk bewijs van werking.

Wat directe werking betreft, doet homeopathie het zelfs nog slechter dan de drie andere alternatieve geneeswijzen die het KCE al onderzocht heeft: osteopathie, chiropraxie en acupunctuur. Het centrum ontkent evenwel niet dat homeopathische middelen wel degelijk een effect kunnen hebben, maar dat is niet te onderscheiden van het effect van een placebo, een nepmedicijn.

Toch zijn patiënten die in behandeling zijn bij een homeopaat, over het algemeen tevreden, staat ook in het rapport. "Een groot aantal ziektes waar de patiënt voor naar een homeopaat gaat, geneest eigenlijk vanzelf", geeft Jo Robays van het kenniscentrum als verklaring.

Het KCE raadt de overheid nu formeel af homeopathie terug te betalen via de ziekteverzekering. Het kenniscentrum acht het bovendien zeer gevaarlijk als klassieke behandelingen worden uitgesteld of verhinderd door homeopathie. Daarom beveelt het centrum aan om uitsluitend artsen homeopathie te laten beoefenen. Nu heeft een op de vijf beoefenaars geen enkele medische training achter de rug.

In 2009 heeft 6 procent van de bevolking een bezoek gebracht aan een homeopaat. De belangrijkste klachten zijn rug- of nekpijn, allergie en vermoeidheid. Homeopathische middelen zijn zo extreem sterk verdund dat er geen enkele molecule van de werkzame stof meer overblijft.

"Betalen voor iets dat niet werkt, kan niet"

Bert Aertgeerts, diensthoofd huisartsgeneeskunde aan de K.U.Leuven, is tevreden met de conclusies van het rapport. "Ik vind het niet goed dat mensen moeten betalen voor iets dat niet werkt", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. Wel geeft hij toe dat patiënten vaak gebaat zijn bij de persoonlijke aandacht die ze krijgen bij een homeopaat. De prof vindt dan ook dat daar meer aandacht voor moet zijn in de klassieke opleiding.

Aertgeerts is geen vragende partij voor een verbod, maar wil wel strengere regels. "Homeopathische middelen mogen blijven bestaan, maar het kan zeker niet dat ze terugbetaald worden. De mensen moeten goed weten dat die middeltjes niet helpen", zo zegt hij.

Hij benadrukt dat, hoewel de homeopathische middeltjes geen kwaad kunnen, er toch een potentieel gevaar is. "Als patiënt moet je zeker zijn dat de juiste diagnose is gesteld. Dat is het belangrijkste punt." Dat ook erkende artsen homeopathische middelen voorschrijven, betreurt hij.