"Onmogelijk om song van Bob Dylan te kiezen"

Robert Allen Zimmerman zag exact 70 jaar geleden het levenslicht in Duluth in Minnesota. Als Bob Dylan brak de Amerikaanse muzikant in de jaren 60 door als folk- en protestzanger. Dylan heeft bijna 40 studioalbums opgenomen en een veelvoud liveregistraties en bootlegs vonden door de jaren heen hun weg naar de fans. Hij groeide uit tot een van de meest invloedrijke artiesten van de tweede helft van de 20e eeuw met een immens en gevarieerd oeuvre. Deredactie.be polste bij enkele bekende bewonderaars naar hun favoriete song van Bob Dylan.

Jan De Smet van De Nieuwe Snaar schreef met "In de hemel is geen Dylan (daarom draaien we hem hier)" een van de mooiste Nederlandstalige hommages aan Bob Dylan. "Het is bijzonder moeilijk om uit het oeuvre van Dylan een welgemikte favoriet te kiezen, daarom deze bloemlezing van albums: "Blonde on blonde" (1966), "The bootleg series 1-3 (1961-1991)", "The bootleg series vol 8 (1989-2006): Tell tale signs", "Good as I been to you"(1992) en "Love and theft" (2001)", aldus Jan De Smet.

""Blonde on blonde" uit 1966 is een onbetwiste mijlpaal in de muziekgeschiedenis van de tweede helft van de 20e eeuw. Daar kunnen we kort over zijn", aldus Jan De Smet. Het zevende studioalbum van Dylan wordt door heel wat fans beschouwd als absolute hoogtepunt van Dylans ontwikkeling als trendsettende rockmuzikant in de jaren 60.

"De veelzijdigheid van Dylan wordt auditief heel uitgebreid bewezen op de 3 cd-box "The bootleg series 1-3 (1961-1991)". Alleen al voor de wonderlijke versie van "Blind Willie McTell" de aanschaf waard", vervolgt Jan De Smet.

Uit het recentere werk van Bob Dylan stipt de zanger van De Nieuwe Snaar de albums "Good as I been to you" uit 1992 en "Love and theft" uit 2001 aan. "Op "Good as I been to you" horen we de pure, onversneden liedjesliefhebber die zowel de traditionals als zijn collega-songwriters alle eer aan doet. Op "Love and theft" zet hij al het goede dat de VS op het gebied van muziek heeft voortgebracht naar zijn eigen hand", besluit Jan De Smet.

Eva De Roovere vertaalt "Most of the time"

Zangeres Eva De Roovere is al jaren een grote fan van Bob Dylan. De zangeres uit Bouwel heeft net haar derde studioalbum "Mijn huis" uit en stuurde ons een fragment uit haar vertaling van "Most of the time" door.

"Ik vertaal graag nummers van het Engels naar het Nederlands en zeker bij de teksten van Dylan vormt dat een hele uitdaging. "Most of the time" (van het album "Oh mercy" uit 1989) is een van mijn favorieten", klinkt het.

Dylan beschrijft in het nummer de dubbelzinnigheid van het leven en de mens, iets waar ik zelf elke dag mee worstel", aldus De Roovere (foto).

 

Meestal altijd
Ben ik halvelings content
Meestal altijd
Weet ik exact waar ik ben
Ik ben fair met mezelf, geen geloop, geen verraad
Weg van gevoelens, die ik vanbinnen begraaf
Maak geen compromis, ik doe niet alsof
Maakt me niet uit of ik je zie of niet of…
Meestal altijd

"Highway 61 revisited" spreekt tot de verbeelding

Eind maart zei Oor-oprichter Barend Toet in een interview met deredactie.be naar aanleiding van de 40e verjaardag van het muziekblad dat Bob Dylan een van zijn grote helden is. "Dylan is een woest intelligente man en een iconische popster. Zijn nummer "Ballad of a thin man" betekende het startschot van mijn "wording" en was een volkslied voor mijn generatie", aldus Toet.

"Ballad of a thin man" werd net als "Like a rolling stone" uitgebracht op het album "Highway 61 revisited" in 1965. "Highway 61 revisited" was het eerste studioalbum waarop Dylan volop de kaart van de elektrische gitaar trok.

Radiopresentator Evert Venema stipt de klassieker "Like a rolling stone" aan als zijn favoriete Dylansong. "Als ik de neiging om origineel te zijn naast me neerleg, kies ik zonder twijfel "Like a rolling stone". Ik heb dat nummer kapot gedraaid. Dylan klinkt alsof hij die eindeloze tekst er in een spontane, verontwaardigde geut heeft uitgegooid. Het nummer heeft een sterk begin met die drumslag en hij zingt fantastisch", aldus Venema.

Rock Werchter-organisator Herman Schueremans (foto) zoekt het nog vroeger in de carrière van Bob Dylan. "Ik kies voor "Blowing in the wind" (1962) omdat het het eerste nummer was dat ik op gitaar leerde spelen, samen met "The house of the rising sun" van The Animals en "La poupée qui fait non", van de illustere Franse zanger Michel Polnareff", aldus Schueremans.

Radio 1 eert Bob Dylan met een sessie

Radio 1 besteedt vandaag uitgebreid aandacht aan de 70e verjaardag van Bob Dylan. In elk programma zal een Dylannummer gedraaid worden en van 21 uur tot en met 23 uur zendt Radio 1 "Dylan 70" uit, een speciale Radio 1 Sessie gewijd aan de muzikant. Onder anderen Jan De Smet, Gabriel Rios, Bart Peeters, Thé Lau, Roland, Amatorski en Guy Swinnen zullen hun favoriete nummers live spelen. Het programma wordt op radio1.be gestreamd en wordt zondag herhaald van 18 uur tot 20 uur.