"The beaver", de andere kant van Mel Gibson

Hoe je het ook draait of keert, de voornaamste reden waarom "The beaver" in het oog springt, is dat Mel Gibson een depressieve man speelt die enkel via een handpop kan zeggen wat hij denkt. Gibson is de laatste jaren namelijk vooral in het nieuws gekomen omdat hij helemaal geen handpop nodig heeft om te zeggen wat hij denkt.

Integendeel zelfs, zijn gedachten komen zo ongefilterd en grof naar boven dat hij zichzelf voortdurend in nesten werkt met gepeperde uitspraken. Het gevolg is dat hij niet uit de roddelpagina’s weg te branden is, om nog te zwijgen over de rechtszalen.

“In zulke tijden kom je pas te weten wie je echte vrienden zijn,” zei Gibson een paar weken geleden in een zeldzaam interview. Whoopi Goldberg nam het voor hem op door te stellen dat hij misschien wel een idioot, maar zeker geen racist is, een uitspraak waarvoor ze zelf dan weer op de korrel werd genomen.

De Australische acteur John Jarratt (bij ons vooral bekend voor zijn rol in de horrorfilm "Wolf creek") liet dan weer weten dat hij het gedrag van Gibsons ex verwerpelijk vond. Die had een opname waarop Gibson haar de huid vol schold publiek gemaakt. “Dat heeft ze enkel gedaan omdat hij heel beroemd is en omdat zij zijn leven om zeep wil helpen,” stelt hij. “Ruzies zijn privéaangelegenheden en dan toon je je niet van je fraaiste zijde."

"Weinig mensen die ik zo vertrouw als hij"

Ook Jodie Foster, de regisseur van "The beaver", heeft niets kwaads te vertellen over de 55-jarige acteur, behalve dan dat hij moeite heeft met verbale zelfbeheersing.

“Hij heeft een vreemde mond", geeft ze in een interview met USA Today toe. “Hij zegt alles wat in hem opkomt, zoals we intussen weten. Daarmee verdedig ik hem niet. Ik kan hem niet verdedigen. Dat moet hij zelf doen.” Foster en Gibson kennen elkaar al van midden jaren 90, toen ze samen acteerden in de olijke western ‘Maverick’, en in de loop der jaren zijn ze hechte vrienden geworden.

Een anekdote die Gibson naar haar mening even goed typeert, is de volgende. “Op een dag rende ik naar buiten om de krant op te halen en viel ik over een omgewaaide boom,” vertelt ze. “Ik had een gapende hoofdwonden, het bloed gutste eruit en ik was compleet gedesoriënteerd. Plots ging mijn gsm en het was Mel. Ik had al maanden niet meer met hem gesproken en ik vertelde hem wat me net overkomen was. ‘Blijf waar je bent,’ zei hij. Vijf minuten later stond hij aan mijn voordeur met een tasje Tibetaanse producten en andere kruiden die hij op mijn hoofd legde. Ik kan vijf jaar niet met hem spreken en dan om drie uur ’s ochtends opbellen met een probleem. Er zijn weinig mensen die ik zo vertrouw als hij.”

Ruben Nollet

The beaver (VS)

regie: Jodie Foster
met: Mel Gibson, Jodie Foster, Anton Yelchin
release: woensdag 25 mei