"Tijd dat er eindelijk iets gebeurt in dit land"

Volgens enkele economen is er geen reden tot paniek nu Fitch de ratingoutlook voor België verlaagd heeft. Ze wijzen erop dat de beslissing van Fitch ook erg laat komt, enkele maanden na dezelfde beslissing van Standard & Poor's (S&P).

Volgens Geert Noels (Econopolis -foto) is de ratingverlaging echt geen reden tot paniek. "Dit is gewoon meer van hetzelfde. Standard & Poor's deed in december 2010 al iets soortgelijks", klinkt het relativerend. Toch vindt Noels dat het initiatief van Fitch niet zomaar genegeerd mag worden. "Dit wil nog maar eens zeggen dat het tijd wordt dat er iets gebeurt in dit land."

"Het gaat niet om een echte downgrade (een verlaging van de rating). Bovendien kan je een ratingbureau een beetje vergelijken met een dokter die constateert dat je ziek bent wanneer je al drie dagen 39 graden koorts heb", maakt Noels de vergelijking. "Het is niet alsof hij drie dagen op voorhand voorspelde dat je koorts zou krijgen. Maar dat wil niet zeggen dat je je dan niet dringend moet verzorgen om weer beter te worden."

Noels betwijfelt of de Belgische overheid nu snel meer rente zal moeten betalen op haar leningen. "De risicopremie die de Belgische overheid vandaag betaalt, is al meer dan wat je van een land met een AA+ verwacht. Het is immers de markt die die risicopremie bepaalt. Maar aan de andere kant zal België willen vermijden dat het zijn rating naar beneden ziet gaan."

"Signaal aan politiek dat het moet stoppen"

Voor econoom Paul De Grauwe roept de verlaging van de Belgische ratingoutlook  "gemengde gevoelens" op. "Ik heb daar gemengde gevoelens bij. Fitch en de andere kredietbeoordelaars die de lessen moeten lezen, zitten mee aan de oorzaak van de crisis. Maar ik heb ook sympathie voor wat ze doen, want ze geven een signaal aan de politiek dat het moet stoppen."

De Grauwe denkt niet dat de waarschuwing van Fitch financiële gevolgen zal hebben op bijvoorbeeld de rente die ons land betaalt op leningen. "Maar je weet nooit, dat is moeilijk te voorspellen." Volgens de econoom voegt de verlaging van de ratingoutlook trouwens weinig toe aan Standard & Poor's, dat in december de outlook al op "negatief" zette.

"Vaak achterhaald en niet meer relevant"

Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van Itinera, wijst op het verschil tussen de rating, die Fitch onveranderd houdt op AA+, en de outlook. Dat Fitch die nu verlaagt wegens de politieke impasse en de mogelijke gevolgen daarvan op de begroting, is voor de econoom "een erg late actie van iets wat Standard & Poor's (S&P) al veel langer gedaan heeft". "Voor hen was het nu het moment, maar het was eigenlijk al door iedereen geweten."

Hij beklemtoont dat ons land intussen de "zegen heeft gehad dat we meegetrokken worden in het zog van de Duitse economie", waardoor België meer afstand genomen heeft van de zogenoemde PIGS-landen (Portugal, Ierland, Griekenland en Spanje).

De econoom hekelt dan ook dat de ratingbureaus enkel de markt volgen en niet vooruitkijken. "In meer dan 50 procent van de gevallen is wat ze zeggen achterhaald en niet meer relevant."