"Vrijheid van meningsuiting? Betekenisloos!"

De Iraanse regering heeft in een brief kritiek geuit tegen de beslissing van het Filmfestival van Cannes om de Deense regisseur Lars von Trier naar huis te sturen. "Dit bewijst dat de vrijheid van meningsuiting waar Cannes zo graag mee uitpakt een betekenisloze slogan is", zo staat het in de brief.

De Iraanse minister van Cultuur Javad Shamaqdari reageert met zijn brief op de rel in Cannes die ontstond toen Von Trier (foto) zei dat hij enige sympathie kan opbrengen voor Hitler. Na die uitspraak werd de cineast de toegang tot het Festival ontzegd.

Shamaqdari richtte zijn brief aan festivalvoorzitter Gilles Jacob, die op het afgelopen festival films had geselecteerd van de Iraanse regisseurs Jafar Panahi en Mohammed Rasoulof die door het islamitische regime in Iran zijn gecensureerd en gevangen genomen. Rasoulof won ook een prijs in Cannes, maar kreeg niet de toestemming om die af te halen.

Lars von Trier, die zich al excuseerde voor zijn uitspraken, heeft overigens aangegeven dat hij de steun van Iran niet hoeft. "Mijn opmerking was niet intelligent, dubbelzinnig en nodeloos kwetsend", houdt hij vol.