Aswolk begint luchtverkeer op Zaventem te hinderen

De aswolk van de IJslandse vulkaan Grimsvötn begint nu ook het luchtverkeer op Zaventem te hinderen. Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft beslist zijn vluchten van vanavond naar Stockholm, Götenburg, Hamburg, Kopenhagen en Oslo te schrappen. "We nemen het zekere voor het onzekere", zegt woordvoerder Geert Sciot.

De vluchten vanuit de vijf Scandinavische steden naar Brussel van morgenochtend zijn ook geschrapt. De aswolk hangt boven of in de buurt van de betrokken luchthavens.

Eerder op de dag schrapte Brussels Airlines al vluchten van en naar Newcastle, en ook de vlucht uitgevoerd door British Midland naar Edinburgh steeg niet op.

Passagiers van de geschrapte vluchten worden op de hoogte gebracht. Zij kunnen kiezen voor een vlucht op een latere datum of voor de terugbetaling van hun tickets. Voor alle vluchtinformatie surf naar www.brusselsairport.be.

Aswolk bereikt morgen om 14 uur ons luchtruim

Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) heeft beslist de Crisiscel Aswolk vanaf morgen opnieuw te activeren. Vanaf dan zullen vertegenwoordigers van zijn diensten permanent overleg plegen met luchtverkeersleider Belgocontrol, de luchthavens en de luchtvaartmaatschappijen.

"Voorlopig bleef België gevrijwaard van de aswolk, die pas rond 14 uur morgenmiddag het Belgische luchtruim zal bereiken. Het zal waarschijnlijk gaan om een lichte contaminatie, die weinig hinder zou mogen opleveren voor het luchtverkeer", stelt Schouppe. "Aan de piloten wordt niettemin gevraagd om bijzonder waakzaam te zijn en na elke vlucht te rapporteren."

Het luchtverkeer in noordelijke richting (Ierland, Schotland, Noord-Engeland en Scandinavië) zal vandaag nog hinder ondervinden van de aswolk. Schouppe adviseert alle passagiers op die bestemmingen dan ook om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.