Aswolk is op weg naar Nederland en Duitsland

De aswolk van de IJslandse vulkaan Grimsvötn bereikt in de loop van de namiddag de kust in het noorden van Nederland, Duitsland en Polen. De concentraties as zijn niet hoog, maar misschien komen er restricties voor het luchtverkeer. Verschillende maatschappijen hebben hun vluchten naar Schotland en het noorden van Engeland opgeschort.

Onder meer de maatschappijen British Airways, Easyjet, KLM en Aer Lingus hebben hun vluchten van en naar Schotland voorlopig opgeschort. Ook een aantal lokale maatschappijen hebben hun binnenlandse vluchten geannuleerd.

De vulkanische as verstoort ook het luchtverkeer in twee Noorse luchthavens. En ook op de luchthaven van de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn er vertragingen. Enkele vluchten zijn geannuleerd.

Van over Scandinavische landen bereikt de aswolk in de loop van de namiddag de noordkusten van Nederland, Duitsland en Polen. Verwacht wordt dat de concentraties er lager zullen zijn. Er komt dan ook geen volledig vliegverbod, maar misschien komen er wel beperkingen voor het luchtverkeer. Zo wordt in Duitsland niet uitgesloten dat de luchthavens in Bremen en Hamburg vanaf middernacht tijdelijk sluiten.

De Amerikaanse president Barack Obama vertrok gisteren vroeger dan gepland vanuit Ierland naar Londen, om zo problemen als gevolg van de aswolk uit IJsland te vermijden (grote foto). Vandaag werden al zo'n 250 vluchten afgelast en mogelijk worden er vandaag in het totaal 500 vluchten geannuleerd.

Toch lijkt een herhaling van het Eyjafjallajökull-scenario onwaarschijnlijk. Toen moesten meer dan 100.000 vluchten afgelast, omgeleid of uitgesteld worden. De Europese lidstaten hebben gecoördineerde plannen uitgewerkt en hanteren nu een fijnmaziger systeem om de hoeveelheid vervuiling afkomstig van een aswolk te meten. Een algemeen vliegverbod zit er met andere woorden niet aan te komen.