Bloedigste clash in Soedan sinds einde burgeroorlog

In de buurt van de stad Abyei in Soedan zouden zo’n 70 noordelijke soldaten gedood zijn en 120 vermist na een hinderlaag van Zuid-Soedanese soldaten. Het zou de bloedigste clash zijn sinds het einde van de burgeroorlog in 2005. Zuid-Soedan wordt in minder dan 2 maanden onafhankelijk.

De gevechten spelen zich af in de buurt van Abyei, op de grens tussen beide toekomstige landen. Toen in januari Zuid-Soedan in een referendum unaniem voor de onafhankelijkheid koos, was het ook de bedoeling om in de regio van Abyei een volksraadpleging te organiseren, want zowel een zuiderse etnische groep als noordelijke nomaden claimen het gebied. Er was echter geen overeenkomst of de nomaden mochten meestemmen in het referendum.

Nu heeft het lokale conflict de legers van zowel Noord- als Zuid-Soedan meegesleurd. Het noorden zegt dat het moest ingrijpen, nadat hun troepen dinsdag in een hinderlaag van Zuid-Soedan zijn gelopen. De aanwezige VN-vredesmacht kon de gevechten niet vermijden. De oorspronkelijke zuidelijke aanval werd internationaal veroordeeld. Er wordt gevreesd dat de gevechten zullen leiden naar een nieuwe oorlog.

Door de gevechten zijn zo’n 15.000 à 20.000 mensen uit de regio van Abyei gevlucht naar Agok in Zuid-Soedan, nadat de noordelijke troepen het gebied rond Abyei in handen kregen. Die troepen zouden de belangrijkste stad er platgebrand en leeggeplunderd hebben. Verschillende hulporganisaties zijn vertrokken naar Agok, maar moesten terugkeren, nadat ze werden beschoten. De VN heeft aan het Noord-Soedanese leger gevraagd om zich terug te trekken uit Abyei.