De extreme neigingen van "Hangover"-regisseur Phillips

Exuberant menselijk gedrag, dat is zowat de rode draad doorheen het werk van de Amerikaanse regisseur Todd Phillips. In het begin van zijn carrière zocht hij het via documentaires op, vandaag scoort hij er via komedies gigantische successen mee.

“Ik ben Kinderen Niet Toegelaten tot in het diepste van mijn ziel,” omschrijft Phillips zichzelf. “Het zit in mijn bloed.” Of het te maken heeft met zijn New Yorkse achtergrond (hij werd geboren in Brooklyn en bracht zijn jeugd door op Long Island) wil hij niet gezegd hebben maar het valt niet te ontkennen dat extreme personages in extreme omstandigheden hem mateloos boeien.

Hij begon zijn carrière bijvoorbeeld midden jaren 90 met een documentaire (passend getiteld "Hated") over GG Allin, een legendarische punker die zichzelf tijdens zijn optredens graag in het vlees sneed. Phillips financierde het project door filmaffiches te verkopen die hij zelf ontworpen had en die gesigneerd waren door de notoire seriemoordenaar John Wayne Gacy.

Toen festivals weigerden om "Hated" op het programma te zetten, richtte hij het New York Underground Film Festival op en vertoonde er onder meer ‘Chicken hawk: Men who love boys", een film over de North American Man/Boy Love Association.

"Wat personages doen, moet geloofwaardig zijn"

Phillips’ doorbraak volgde in 1998, toen zijn documentaire "Frat house" (een levendige blik op de uitspattingen binnen een studentenhuis) in de prijzen viel op het Sundance-festival. Voor die film onderwierpen hij en zijn coregisseur Andrew Gurland zich onder meer aan een onvervalste en vernederende studentendoop. Phillips heeft veel over voor zijn cinema en hij verwacht van zijn medewerkers hetzelfde, wat niet altijd in goeie aarde valt.

Op de set van "Borat: Cultural learnings of America for make benefit glorious nation of Kazakhstan" kwam het tot een botsing tussen de regisseur en hoofdacteur Sacha Baron Cohen omdat die laatste een stunt te gevaarlijk vond om verschillende keren te herhalen. Phillips stapte prompt op en werd vervangen door Larry Charles.

De documentairedagen van de cineast liggen intussen achter hem maar naar eigen zeggen werken zijn vroegere reflexen wel nog altijd door. “Mijn voornaamste zorg is of de dingen die de personages doen en de woorden die ze in de mond nemen geloofwaardig zijn,” zegt hij. “Hoe onwaarschijnlijk de situaties waarin ze zich bevinden ook lijken.”

Rolletje voor drugs dealend aapje

In "The hangover part II" flirt hij meer dan ooit met de grenzen van de waarschijnlijkheid, met als meest opvallende voorbeeld het drugs dealende en sigaretten rokende aapje dat de drie (anti)helden lastigvalt.

“De toon van dit vervolg is een stuk donkerder,” meent Phillips. “En de inzet is veel groter.” Toch twijfelt niemand eraan dat "The hangover part II" het wereldwijde succes van het eerste deel (dat maar liefst 325 miljoen binnen reef) zal benaderen. Ook al is de plot zowat dezelfde als de vorige keer. “We hebben lang gepraat over hoe we dit vervolg moesten aanpakken,” stelt Phillips. “We kwamen tot de conclusie dat we het best het stramien van de vorige keer konden nemen en er een andere draai aan geven. Sinds wanneer is de plot trouwens echt belangrijk voor een komedie? Het zijn de grappen die tellen.”

Ruben Nollet

The hangover part 2

regie: Todd Phillips
met: Bradley Cooper, Justin Bartha, Zach Galifianakis, Ed Helms
release: woensdag 25 mei