Di Rupo ziet geen reden voor ratingverlaging

Volgens formateur Elio Di Rupo (PS) zijn de economische "fundamentals" van België heel goed en is er geen reden om de kredietwaardigheid te verlagen. N-VA-voorman Jan Jambon zegt dat de waarschuwing van Fitch de noodzaak van institutionele hervormingen aantoont.

Formateur Di Rupo begint vandaag met de onderhandelingen met de negen partijvoorzitters. Hij maakt zich niet te veel zorgen over een mogelijke ratingverlaging van ons land door het bureau Fitch.

De economische "fundamentals" van ons land zijn "heel, heel goed", aldus Di Rupo en hij ziet dan ook geen enkele reden waarom Fitch onze rating zou aanpassen.

Wel wil Di Rupo nu van de partijvoorzitters voorstellen horen voor de economie, voor besparingen en voor een sluitende begroting tegen 2015. Die besparingen mogen het economische herstel evenwel niet ondermijnen, waarschuwt hij.

Di Rupo hoopt over enkele weken de grote lijnen van een sociaal-economisch regeringsprogramma te kunnen uitzetten.

N-VA voelt zich gesterkt door Fitch

"Wie koste wat het kost het status quo wil behouden, moet beseffen dat dit de snelste weg is naar een ratingverlaging". Dat zegt Jan Jambon van de N-VA in een eerste reactie op de waarschuwing van het ratingbureau Fitch aan ons land.

Volgens Jambon verwachten internationale instanties en ratingkantoren duidelijke keuzes van ons land en daarom moeten we zo snel mogelijk klaar en duidelijke signalen geven, vindt hij.

De financiële analisten beseffen zeer goed dat die institutionele hervormingen broodnodig zijn om een efficiënter beleid te voeren en een structurele gezondmaking van onze financiën mogelijk te maken, aldus Jambon. Daarom wil hij blijven eisen dat er een staatshervorming komt die "sanerend werkt en de deelstaten financiële verantwoordelijkheid geeft voor hun beleid".

Nu snel een "bric-à-brac-staatshervorming doorvoeren, zal de bezorgdheid niet wegnemen en nu snel een regering vormen die die hervormingen niet kan doorvoeren omdat ze het nergens over eens is, is het domste wat we kunnen doen", waarschuwt hij, maar evenzeer moeten onderhandelingen die verzanden in een praatbarak, vermeden worden.

Jambon hoopt dat formateur Elio Di Rupo (PS) dan ook snel met een formateursnota komt en daarin de juiste keuzes durft te maken.