Ex-premier Timosjenko gearresteerd in Oekraïne

In Oekraïne is oppositielid en ex-premier Joelija Timosjenko gearresteerd. Ze wordt verdacht van corruptie. Zelf zegt ze dat het om een politiek manoeuvre gaat.

In december 2010 werd Timosjenko in verdenking gesteld. Toen werd ook een medestander van haar, Joeri Loetsenko, opgepakt. Timosjenko, Loetsenko en ook Viktor Joesjtsjenko waren in 2004 de leiders van de Oranjerevolutie, waarbij een prowesterse regering in Oekraïne aan de macht kwam.

Timosjenko was enkele maanden premier in 2005 en ook van 2007 tot 2010 was ze eerste minister. Timosjenko zou 280 miljoen dollar voor andere doeleinden hebben gebruikt dan begroot. Het geld diende om "schone lucht" te kopen ter compensatie van de milieuvervuiling door de Oekraïense industrie, als onderdeel van het klimaatprotocol van Kyoto.

De voormalige premier heeft toegegeven dat ze het geld deels heeft gebruikt om in volle recessie pensioenen uit te betalen, maar ze zegt ook dat het geld nadien teruggestort is en toch voor milieudoeleinden gebruikt is.

Ze is nu opgepakt voor ondervraging en het gerecht heeft haar aanhouding bevolen. Zelf houdt Timosjenko vol dat het een politiek gemotiveerde zet is van haar tegenstanders, de pro-Russische partijen in Oekraïne.

Loetsenko was minister van Binnenlandse Zaken onder Timosjenko. Hij zit al maanden in de gevangenis. Hij is een maand in hongerstaking gegaan tegen zijn aanhouding, maar die hongerstaking heeft hij gisteren beëindigd.