Homeopathie: geprezen en verguisd

Uit het rapport van het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg (KCE) blijkt dat het niet wetenschappelijk bewezen is dat homeopathie werkt. De alternatieve geneeswijze wordt geprezen door de ene en verguisd door de ander, maar wat is homeopathie eigenlijk en kan iedereen zich zomaar homeopaat noemen?

Volgens de homeopathie kan een geneesmiddel dat symptomen verwekt bij een gezonde mens, dezelfde symptomen genezen bij een zieke. Als je bijvoorbeeld een ui schilt, dan beginnen je ogen te tranen en na een tijdje begint zelfs je neus te lopen. Dat zijn dezelfde symptomen als bij een verkoudheid.

Homeopathie gaat ervan uit dat als je een preparaat zou maken op basis van ui, je een verkoudheid zou kunnen behandelen. Belangrijk hierbij is dat het niet het middel zelf is dat een heilzame werking heeft, maar dat het je lichaam zelf doet vechten tegen de aandoening.

De meeste homeopathische middelen zijn zeer sterk verdund en hebben geen negatieve bijwerkingen. Sceptici zeggen zelfs dat ze geen enkele werking of invloed hebben. Wel beschouwen veel mensen kruiden of andere middelen als homeopathisch en die zijn niet altijd zonder gevaar.

Het grote probleem is dat bijna iedereen zomaar homeopathische middelen kan verkopen. In tegenstelling tot klassieke geneesmiddelen moeten die hun werking niet bewijzen. Volgens de studie van de KCE zijn er zelfs geen volledige cijfers voorhanden over welke homeopathische middelen er allemaal in ons land verkocht worden.

Voor- en tegenstanders

De alternatieve geneeswijze heeft zowel voor- als tegenstanders. Toch wordt ze al zo’n 200 jaar in België door artsen beoefend en homeopathie kan een aanvulling zijn voor een klassieke behandeling. De laatste jaren echter hebben ook meer en meer “kwakzalvers” zich op de homeopathie gestort.

Wettelijk gezien is de diagnose van een aandoening en het opstarten van een behandeling voorbehouden aan personen met een diploma in de geneeskunde. Homeopaten die geen arts zijn, werken dus in de illegaliteit. De wet-Colla die dit moet regelen is na 12 jaar echter nog niet uitgevoerd. Daardoor kan iedereen zich nog steeds, zelfs zonder enige medische opleiding,  probleemloos homeopaat noemen.

Uit het rapport van de KCE blijkt dat slechts 75 procent van de ondervraagde homeopaten effectief een diploma in de geneeskunde bezit. Het kwart homeopaten zonder medische opleiding biedt geen enkele garantie wat veiligheid en kwaliteit betreft.

SKEPP, de Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale, riep in februari op om een grote dosis homeopathische middelen in te nemen. Met hun “collectieve zelfmoord” wilden ze de terugbetaling door sommige ziekenfondsen van wat zij “nepmedicijnen” noemen, aan de kaak stellen.