Marc Leemans verkozen tot ACV-voorzitter

Marc Leemans is verkozen tot de nieuwe voorzitter van de christelijke vakbond ACV. Hij kreeg 91 procent van de stemmen van de algemene raad achter zijn naam. Leemans was ook de enige kandidaat voor het voorzitterschap. Hij volgt op 1 januari 2012 Luc Cortebeeck op, die het ACV sinds 1999 leidt.

Leemans werd door het nationaal bestuur van het ACV voorgedragen als kandidaat. De algemene raad, waarin meer dan 500 vertegenwoordigers van de beroepscentrales en de gewestelijke vakverbonden zitten, bevestigde de voordracht -zoals verwacht. Tijdens een stemming kreeg Leemans 91 procent van de stemmen achter zich.

In een eerste persconferentie na de stemming benadrukte Leemans alvast dat hij zich als bruggenbouwer wil opwerpen. "Op die wijze zal ik een gezicht geven aan het ACV", aldus Leemans.

Hij pleitte voor interne én externe samenwerking. "We moeten met iedereen het AVC van morgen maken", verduidelijkte Leemans. De kersvers verkozen voorzitter reikte ook de hand naar de socialistische vakbond ABVV, want "door samen te werken staan we sterker in overleg".

Wie is Marc Leemans ?

De 50-jarige Leenmans komt uit Merchtem. Hij studeerde in 1982 af als maatschappelijke adviseur en ging aan de slag als medewerker van de Studie- en Vormingsdienst van de Christelijke Centrale voor Mijnnijverheid, Energie, Chemie en Leder in Brussel. In 1996 werd hij nationaal secretaris van deze beroepscentrale.

Sinds '99 is hij nationaal secretaris van het ACV en als zodanig de rechterhand van voorzitter Cortebeeck (foto klein). Leemans zit voor het ACV ook in de Nationale Arbeidsraad en is lid, op dit ogenblik voorzitter, van de federale energiewaakhond CREG.