Moebarak en zonen moeten terechtstaan voor doden

De voormalige Egyptische president Hosni Moebarak en zijn twee zonen Gamal en Alaa Moebarak (kleine foto) zullen voor de strafrechter moeten verschijnen. Dat zeggen juridische bronnen. De drie zullen zich moeten verantwoorden voor corruptie, machtsmisbruik en voor de dood van zo'n 800 manifestanten.
Moebarak-aanhangers vielen betogers aan op het Tahrirplein.

Moebarak moest op 11 februari aftreden. Zijn positie was onhoudbaar geworden na dagenlange volksprotesten op het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro en in andere steden. Moebarak was bijna dertig jaar aan de macht. Ook zijn zonen bekleedden hoge functies binnen het regime.

Tijdens de opstand vielen naar schatting 800 doden bij confrontaties tussen de betogers en de aanhangers van Moebarak.

Al meer dan een maand wordt Moebarak ondervraagd. Hij ligt met hartproblemen in een ziekenhuis in de kuststad Sharm el Sheikh. Ook zijn zonen worden vastgehouden. De laatste weken werd opnieuw geprotesteerd in Caïro. Betogers eisen dat Moebarak voor de rechtbank komt. Het gerecht heeft hen nu verzekerd dat het tot een rechtszaak zal komen.

Ook Suzanne Moebarak, de vrouw van Hosni, werd een tijdlang opgepakt voor ondervraging. Zij heeft een deel van de illegaal verworven bezittingen aan de Egyptische staatskas teruggegeven. Het is nog niet duidelijk of zij ook zal moeten terechtstaan.