Opstand in Jemen dreigt te escaleren

In Jemen zijn zeker vijf mensen omgekomen bij gevechten tussen regeringstroepen en leden van een invloedrijke stam, waarvan de leider zich tegen president Ali Abdullah Saleh heeft gekeerd. De situatie in de hoofdstad Sanaa wordt erg gespannen, nu Saleh dit weekend opnieuw zijn belofte over een machtswissel heeft ingeslikt.

Sjeik Sadeq Abdullah al-Ahmar is de leider van de Hashid-stam, een van de invloedrijkste stammen in de regio van Sanaa. Al-Ahmar heeft zijn steun voor president Saleh opgezegd. Vandaag vielen regeringstroepen de residentie van al-Ahmar aan. Bij de straatgevechten en bij de urenlange schietpartijen zijn zeker vijf aanhangers van al-Ahmar gedood.

Op andere plaatsen in Sanaa werd voor de zoveelste dag op rij massaal betoogd. Al meer dan twee maanden lang komen dagelijks duizenden mensen op straat om het ontslag van Saleh te eisen. Saleh is al 32 jaar aan de macht in Jemen. Tot nu toe kwam het meestal niet tot gewelddadige confrontaties, maar de situatie dreigt nu wel te escaleren.

De positie van Saleh is onhoudbaar geworden, zeker nadat hij afgelopen weekend opnieuw had geweigerd om een akkoord over de machtsoverdracht te tekenen. Saleh had nochtans beloofd dat hij zondag het voorstel zou aanvaarden.

Volgens dat voorstel van de Samenwerkingsraad voor de Golf (GCC) zou Saleh binnen de maand moeten aftreden, in ruil wordt hij niet vervolgd. Maar zondag slikte Saleh zijn belofte opnieuw in. Hij zegt dat Jemen uit elkaar zal vallen en dat Al Qaeda terreur zal zaaien als hij "van de macht wordt verdreven". Na de nieuwe weigering van Saleh hebben bemiddelaars van de buurlanden van de GCC er de brui aan gegeven.