Partijen moeten half juni kleur bekennen

Formateur Elio Di Rupo (PS) hoopt tegen halfweg volgende maand een onderhandelingsnota klaar te hebben. In die basistekst zullen voorstellen staan over sociaal-economische thema's en over de staatshervorming. De 9 partijen zullen op basis van die nota kunnen zeggen of ze al dan niet voort willen onderhandelen.

Binnen de PS wordt naarstig gewerkt aan een document dat de basis kan vormen voor de regeringsonderhandelingen. Een twintigtal studaxen van de partij zijn ermee bezig en kijken aan tegen een deadline halfweg volgende maand. "We werken zo snel mogelijk", aldus Di Rupo.

In de tekst zal de formateur al keuzes maken zoals voormalig koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) dat gedaan had in zijn nota. De tekst zal niet te nemen of te laten zijn, maar de partijen zullen wel moeten aangeven of ze erover willen onderhandelen.

De nota zal gaan over de staatshervorming, asiel en migratie, justitie, sociaal-economische thema's en maatregelen voor een begroting in evenwicht tegen 2015.

Di Rupo begint consultatieronde met De Wever

Di Rupo is vandaag begonnen met zijn consultaties. Zijn eerste gast was N-VA-topman Bart De Wever, morgen is Charles Michel van de MR aan de beurt. De andere 7 voorzitters volgen in de loop van deze en volgende week. Dinsdag wordt de consultatieronde afgesloten.

De formateur praat met hen over de begroting. Hamvraag is hoe je 17 miljard vindt om de begroting tegen 2015 in evenwicht te brengen. Elke partijvoorzitter doet voorstellen en Di Rupo zoekt dan een evenwichtig akkoord tussen de ideeën van links en rechts, wat niet evident is.