Ryanair vliegt met opzet door Schotse "rode zone"

Een vliegtuig van de Ierse luchtvaart- maatschappij Ryanair is met opzet door de verboden vliegzone boven Schotland gevlogen. Ryanair wil daarmee naar eigen zeggen aantonen dat een vliegverbod naar aanleiding van de aswolk overbodig is.

De aswolk van de IJslandse vulkaan Grimsvötn stuurt het vliegverkeer boven Europa in de war. Boven Schotland worden erg hoge concentraties gemeten. Daar geldt dan ook de "rode zone" waarbij het volgens luchtvaartautoriteiten verboden is om er te vliegen.

Maar Ryanair heeft dat verbod genegeerd. Een vliegtuig van de lagekostenmaatschappij is met opzet door de rode zone gevlogen. "Er was geen schade", zegt Ryanair. Het is nog niet duidelijk of er passagiers op het vliegtuig zaten.

Ryanair is intussen boos dat de vluchten van en naar Edinburgh, Glasgow en Aberdeen verboden werden. Volgens Ryanair is er "geen gegronde reden voor de annuleringen". De maatschappij wil dan ook dat de restricties zo snel mogelijk opgeheven worden.

Ook vorig jaar, bij de aswolk van de vulkaan Eyjafjallajökull, was Ryanair erg boos over het langdurige vliegverbod. Volgens de luchtvaartmaatschappij is dat een veel te drastische maatregel. Ryanair is er ook erg tegen gekant dat luchtvaartmaatschappijen moeten opdraaien voor de schadevergoedingen voor passagiers.