Theatergangers lijken juryleden in rechtszaak

Na een pak verfilmingen van zijn werk, maakt de Amerikaanse bestsellerauteur John Grisham nu voor het eerst mee dat een van zijn boeken wordt bewerkt voor het theater. "A time to kill" is in première gegaan in Washington.

"A time to kill" is het moeizaam tot stand gekomen debuut van John Grisham. Veel uitgevers hadden het manuscript afgewezen, en toen het eindelijk gepubliceerd werd, verkocht het niet goed. Pas toen de opvolger "The firm" een regelrechte bestseller werd en verfilmd werd, kreeg ook Grishams eersteling succes.

Het boek over een vader die het recht in handen neemt om zijn verkrachte dochter te wreken, werd eerder al verfilmd met Samuel L. Jackson, Sandra Bullock en Matthew McConaughey.

"A time to kill" werd voor het theater bewerkt door Rupert Holmes, die eerder al Tony's, de belangrijkste Amerikaanse toneelprijzen, kreeg voor zijn werk. In zijn bewerking speelt het drama zich integraal af in de rechtszaal. In het eerste deel zit het publiek er als het ware bij als de toeschouwers van een rechtszaak, in het tweede deel lijkt het alsof ze worden aangesproken als de jury. "Het theater leent zich daar uitstekend voor", vindt Holmes.