Thuismatch voor dEUS tijdens Europese tournee

dEUS brengt eind september zijn nieuwe album "Keep you close" uit. Vrijdag werd in Istanbul de aftrap van de Europese tournee gegeven. Gisteravond stonden Tom Barman en co in een uitverkochte en snikhete Chapiteau-tent tijdens Les Nuits Botanique.

dEUS (met alle groepsleden -behalve drummer Stéphane Misseghers- strak op 1 lijn vooraan op het podium) bracht voor circa 1.500 fans een setlist die voor het grootste deel uit bekend materiaal bestond, maar er werd uiteraard ook uitgekeken naar de nieuwe nummers.

Opener van het concert was "Sun ra" uit "Pocket revolution". Daarna volgde een speelse versie van "Fell off the floor man" uit "In a bar, under the sea", waarin Barman even knipoogde naar "Barbara Streisand" van Duck Sauce. "The architect" (uit "Vantage point"), de enige echte hitsingle van de groep uit Antwerpen, volgde al meteen daarna.

De release van "Keep you close" werd begin dit jaar uitgesteld. Tom Barman stelde in Brussel dan ook maar 3 nieuwe nummers voor. Een melodieus, maar toch weer alle richtingen uitschietend "Second nature", het groovy "Constant now" en een energiek "Dark sets in", een nummer dat opviel door een krachtig refrein, waarin Barman zijn stem tot het uiterste dreef (misschien een eerste single?).

Een breed spectrum van sferen

dEUS slaagt er, dankzij een gelaagde sound, steeds beter in een breed spectrum van sferen op te roepen tijdens zijn concerten. Zo volgde de ingehouden intensiteit van "The real sugar" op een bezwerend "Slow". "Theme from Turnpike" kwam dan weer tergend traag op gang, maar mondde uit in manie, met een gecontroleerd krijsende Mauro in een glansrol.

De meest beklijvende momenten zijn die waarop alle puzzelstukken in elkaar passen en Barman en Pawlowski in dialoog gaan met elkaar. Ook "Instant street", een van de hoogtepunten uit de set, was daar een perfect voorbeeld van, al trekt Pawlowski als zanger in dat nummer moeiteloos de aandacht naar zich toe. Traditiegetrouw ging het publiek ook bij de afsluitende bis "Suds en soda" (jeugdsentiment voor velen) volledig uit zijn dak.

Helaas werd het concert tijdens de bisronde ook ontsierd door een schoonheidsfoutje. "Nothing really ends" werd door een geïrriteerde Tom Barman (die als vanouds de touwtjes strak in handen had) vroegtijdig afgebroken omdat de apparatuur van Klaas Janszoons die de vibrafoonpartij moest voortbrengen, blijkbaar tegensputterde (de warmte misschien?). Een ontspannen Pawlowski deed dit echter meteen vergeten door al zijn duivels te ontbinden tijdens "Morticia chair".

dEUS treedt deze week nog op in Amsterdam, Parijs en Hamburg en gaat heel de zomer op tournee door Europa. Op zaterdag 20 augustus houdt de groep halt op Pukkelpop.

"20 september tenzij dat een zondag is"

Tijdens het concert bevestigde Tom Barman dat "Keep you close" op 20 september uitkomt. "Tenzij dat een zondag is", voegde hij er haastig aan toe. Dat is niet het geval, 20 september valt dit jaar op een dinsdag.

Ellen Maerevoet

Meest gelezen