Wit-Russen hamsteren na diepe duik van roebel

In Wit-Rusland zijn de mensen massaal aan het hamsteren geslagen omdat de munt er vandaag in een klap de helft minder waard werd. Oorzaken zijn de financiële crisis, maar ook de verkiezingscampagne van president Aleksandr Loekasjenko, "de laatste dictator van Europa". "Het zal allemaal wel goedkomen", zegt hij aan de bevolking.
Lange files aan de tankstations: mensen willen tanken, want binnenkort is hun geld misschien nog minder waard.

De Nationale Bank van Wit-Rusland heeft de roebel vandaag gedevalueerd met 56 procent ten aanzien van de dollar. In een klap is de munt daarmee de helft minder waard. Die devaluatie is een formele bevestiging van wat al een tijdje aan de gang was.

Bewoners vrezen het ergste. Winkelrekken zijn al enkele dagen zo goed als leeg. Aan de tankstations staan lange files. Ook experts verwachten dat de Wit-Russische roebel nog verder in waarde zal dalen. President Loekasjenko probeerde de bevolking tevergeefs gerust te stellen. "Het komt allemaal wel goed", zei hij.

Er is een groot tekort aan buitenlands geld. Het is verboden om nog langer roebels om te wisselen in dollars. Daardoor is een zwarte markt ontstaan waarop dollars worden geruild voor roebels.

De belangrijkste oorzaak voor de malaise is de verkiezingscampagne die Loekasjenko voerde eind 2010. Hij heeft het loon van de ambtenaren met 30 procent verhoogd enkele weken voor de verkiezingen, hoewel de staat er het geld niet voor heeft. Verwacht wordt dat de staatsgeleide economie nog in grotere problemen zal komen.

Loekasjenko treedt ook hard op tegen oppositiekandidaten. Hij werd eind vorig jaar voor de vierde keer verkozen tot president. Enkele oppositieleiders zijn sindsdien veroordeeld tot celstraf voor "het aanzetten tot gewelddadige manifestaties".

Waarnemers verwachten dat de huidige financiële malaise, die de bewoners snel treft, niet snel zal leiden tot volksprotesten. Loekasjenko wordt vaak "de laatste dictator van Europa" genoemd.

Meest gelezen