"50/50 is economische zelfmoord"

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo wil vooral via besparingen tot een gezondere begroting komen. Hij reageert daarmee op suggesties van formateur Elio Di Rupo (PS) om voor de helft nieuwe belastingen in te voeren. "50/50 zou economische zelfmoord zijn", antwoordt De Croo.

De basisnota waaraan formateur Elio Di Rupo (PS) werkt, zal zowel communautaire als sociaal-economische thema's bevatten. Nu al staat vast dat ook over die laatste heel zwaar onderhandeld zal moeten worden. Tegen 2015 moet ons land zowat 17 miljard euro besparen, daar is iedereen het over eens. Hoe dat moet gebeuren, daarover lopen de meningen uiteen.

Di Rupo suggereerde eerder deze week om die 17 miljard voor de helft uit nieuwe belastingen te halen. Open VLD ziet dat in geen geval zitten. "Ik denk dat 50/50 economische zelfmoord is", reageerde voorzitter Alexander De Croo in "De ochtend". "Dat mogen we onszelf niet aandoen. We hebben al de hoogste fiscale druk van Europa. Het is overduidelijk dat het overwicht moet liggen op besparingsniveau."

Bijkomende lasten die het werken, sparen of investeren ontmoedigen, zijn volgens De Croo niet de juiste keuze. "Als we spreken over bijkomende inkomsten, dan zullen die voor ons heel duidelijk uit economische groei komen, economische groei die leidt tot fiscale meerinkomsten."

In De Standaard gaf N-VA-Kamerlid Jan Jambon aan dat voor zijn partij 30 procent wel mogelijk is. Ook De Croo geeft toe dat er nieuwe belastingen zouden kunnen komen, maar wil daar geen cijfer op plakken. "Je kan onmogelijk zeggen dat het 100/0 moet zijn, maar ik zeg wel dat we er goed moeten voor zorgen dat de economische groei in ons land in stand blijft gehouden. Er nu een cijfer op vastpinnen is een beetje een theoretische discussie, dé discussie is dat wij in België tegen 2015 het nieuwe Duitsland van Europa moeten kunnen zijn."

Vooral besparen dus, vindt De Croo. "Bijkomende lasten zijn op korte termijn misschien wel een goed idee, maar dan speel je met de solidariteit. Want de vraag is natuurlijk op welke manier we zorgen voor solidariteit tussen deze en de volgende generatie." Volgens De Croo moeten we er nu voor kiezen om "slim te besparen", "want als we dat niet doen, zullen we binnen een paar jaar op een botte manier moeten saneren".

"Niet bewezen dat N-VA geen akkoord wil"

De Croo kwam desgevraagd ook nog eens terug op de kritiek die partijgenoot en eurocomissaris Karel De Gucht afgelopen weekend uitte. De Gucht verweet de Vlaamse partijen - Open VLD incluis - dat ze als konijnen naar een lichtbak zitten te staren en te veel rekening houden met de N-VA. Een regering zonder de N-VA kan evengoed, vindt De Gucht.

Volgens De Croo gaat De Gucht ervan uit "dat de N-VA geen akkoord wil, voor mij is dat niet bewezen". "Wij willen een regering vormen met partijen die ook hervormingen willen doorvoeren en ook resultaat willen boeken", reageerde De Croo. "Er is niemand die bewijst dat de N-VA geen akkoord wil maken."

Charles Michel (MR): "Serieuze besparingen volstaan"

Ook voor de Franstalige liberalen van de MR hoeven nieuwe belastingen niet zozeer om die 17 miljard euro te vinden. Volgens Charles Michel moeten serieuze besparingen bij de overheid volstaan.

"We zijn overtuigd dat het mogelijk is om de publieke uitgaven te verminderen door beter bestuur in vele departementen", zei Michel tegen de pers net voor zijn ontmoeting met Di Rupo. "We zijn er tegelijkertijd van overtuigd dat men meer banen moet creëren in ons land. En daarom denken dat wij dat de mensen meer koopkracht moeten hebben."

De Franstalige liberalen willen dan ook een lastenverlaging op arbeid voorstellen.