"Achterwaarts joggen is belachelijk"

Joggen is gezond en achterwaarts joggen zou nog gezonder zijn. Diverse studies zouden dit aangetoond hebben en de resultaten hebben in Groot-Brittannië intussen geleid tot de start van een mogelijk nieuwe fitnessrage. Er worden daar al "backward races" georganiseerd. Maar de bekende Vlaamse sportarts Chris Goossens blijkt helemaal niet overtuigd, zo zei hij op MNM.

"Dat is het belachelijkste wat u ooit kunt doen. Ten eerste heeft God of wie dan ook u een paar ogen gegeven die aan de voorkant van uw hoofd staan en die dus niet naar achteren kunnen kijken. Wanneer u achteruitloopt, zal dat niet harder kunnen dan tegen vijf of tien kilometer per uur. Bovendien riskeert u tegen een paal te lopen. En met uw achterhoofd tegen een paal lopen kan serieuze gevolgen hebben", zegt de arts.

"Schrik omdat u achteruitloopt"

Toch zou het achteruitlopen niet alleen een positiever effect hebben op hart- en bloedvaten, met minder inspanning dan iemand die vooruitloopt, ook zouden uw tenen versterkt worden waardoor u een betere lichaamshouding krijgt. Omdat u alerter moet zijn voor hetgeen achter u gebeurt, verbetert u tenslotte uw reactiesnelheid.

Goossens: "Wanneer we het hebben over conditiewinst, dan zijn die opmerkingen totaal absurd. Voor conditiewinst gebruikt men een aangepast trainingsschema op basis van de hartslag. Het maakt geen verschil wanneer u nu vooruit- of achteruitloopt. Wanneer u achteruitloopt en een hogere hartslag heeft, dan komt dit wellicht omdat u meer schrik heeft om achteruit te lopen. Maar uiteindelijk gaat dat aan uw cardiale conditie niets veranderen."

Wellicht zal deze rage in Vlaanderen beperkt blijven tot scheidsrechters op een voetbalveld, die per wedstrijd tot twee kilometer achterwaarts zouden lopen.

lees ook