"G8 moet Arabische Lente ondersteunen"

De Amerikaanse president Barack Obama en de Britse premier David Cameron zijn van plan om op de vergadering van de G8 maatregelen te bespreken om de Arabische Lente een steuntje in de rug te geven.

De top van de G8, de groep van de belangrijkste geïndustrialiseerde landen, vindt morgen plaats in het Franse Deauville. Obama en Cameron willen er bespreken hoe ze de democratische beweging in het Midden-Oosten kunnen steunen.

"Morgen zullen we met onze partners in de G8 bespreken hoe wij in een breder internationaal kader de landen kunnen steunen die de noodzakelijke hervormingen doorvoeren om democratie, vrijheid en welwaart voor de bevolking op te bouwen", zei Obama.

"De president en ik zijn vastbesloten aan de kant te staan van hen die voor de vrijheid werken", voegde Cameron daaraan toe. "Dat is de boodschap die wij zullen meenemen naar de G8, waar wij een uitgebreid programma van politieke en economische hulp zullen steunen aan de landen die hervormingen doorvoeren", aldus de Britse premier.

Obama en Cameron spraken ook hun vertrouwen uit in het opstappen van de Libische leider Khaddafi. Ze sloten wel nog eens uitdrukkelijk het sturen van grondtroepen naar Libië uit.

Obama gaf toe dat de NAVO-luchtaanvallen in Libië een "beperkte" impact hebben, maar volgens hem zal een "langzaam, continu" proces er uiteindelijk toe leiden dat Khaddafi van de macht verdreven wordt.

Later op de dag hield Obama een toespraak voor een gezamenlijke vergadering van het Hoger- en Lagerhuis in Westminster Hall (foto links). Daar herhaalde hij dat de westerse steun aan de democratische bewegingen in het Midden-Oosten nu gevolgd moet worden door daden.

De Amerikaanse president gaf toe dat de VS in het Midden-Oosten eigen belangen verdedigt, zoals de aanvoer van olie, maar hij ontkende dat dat in tegenspraak zou zijn met de Amerikaanse steun voor de Arabische Lente. Het komt er op aan een evenwicht te vinden tussen stabiliteit en democratie, aldus Obama.