"Moeders, sta moedermelk niet af via Facebook"

Het ministerie van Volksgezondheid en het Federaal Borstvoedingscomité waarschuwen jonge moeders voor netwerken die voorstellen om moedermelk uit te wisselen. Zuigelingen lopen gezondheidsrisico's omdat de melk besmet kan zijn of in slechte omstandigheden bewaard kan zijn.

Sinds kort zijn er sociaalnetwerksites, zoals Facebook, die voorstellen om moeders die melk willen afstaan, in contact te brengen met moeders die er niet in slagen hun kind voldoende moedermelk te geven. Hoewel de netwerken de solidariteit tussen jonge moeders illustreren, zijn Volksgezondheid en het Federaal Borstvoedingscomité op hun hoede, zo luidt het.

"Aangezien geen enkele microbiologische, serologische en toxicologische controle werd uitgevoerd bij de moeders, bestaat het risico dat de melk besmet is met virussen, bacteriën of resten van medicijnen. Bovendien is er geen enkele garantie dat de melk volgens de regels bewaard wordt. Het risico op gezondheidsproblemen bij baby's is dus reëel", leggen Volksgezondheid en het Federaal Borstvoedingscomité uit.

Ze raden moeders dan ook af de sociale netwerken te gebruiken om melk af te staan. "De moeders die melk wensen af te geven, kunnen dat doen in een van de vier melkbanken die in België bestaan. Dat zijn het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola in Brussel, het Erasmus Ziekenhuis van de ULB in Brussel, het CHC afdeling Saint-Vincent in Luik en het CHR de la Citadelle in Luik. Die banken verzamelen melk voor te vroeg geboren baby's. Dankzij microbiologische, serologische en toxicologische controles kunnen ze de veiligheid van de melk garanderen."