"Prognose OESO spreekt bezorgdheid Fitch tegen"

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verwacht dat de Belgische economie in 2011 met 2,4 procent zal groeien. "Dat is beter dan de vorige voorspelling van 1,8 procent", zegt minister van Financiën Didier Reynders (MR, foto), "en het spreekt de bezorgdheid tegen van kredietbeoordelaar Fitch".

Om het half jaar presenteert de OESO het rapport "Economic Outlook" met de vooruitzichten voor de komende jaren. Wereldwijd zal de economie met 4,2 procent groeien in 2011 en met 4,6 procent in 2012. De Belgische economie zal dit jaar met 2,4 procent groeien en in 2012 met 2 procent, zo verwacht de OESO.

"Dat is substantieel meer dan de vorige prognose van 1,8 procent voor dit jaar", zegt de ontslagnemende minister van Financiën Reynders. "Ik ben ervan overtuigd dat we de begroting van 2011 beter zullen kunnen afsluiten dan voorzien. Bovendien plaatst de OESO ons land boven de prognose voor de hele eurozone." De prognose voor de groei in de eurozone bedraagt 2 procent.

"Dit spreekt de bezorgdheden van Fitch tegen", vindt Reynders. De kredietbeoordelaar had de vooruitzichten voor België begin deze week minder positief ingeschat en zei dat de rating mogelijk verlaagd kan worden.