"Vandaag en morgen geen problemen met aswolk"

Voor vandaag en morgen worden er voor ons land geen problemen meer verwacht met de aswolk van de IJslandse vulkaan Grimsvötn. Dat heeft staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V, foto) bekendgemaakt na het overleg van de crisiscel. "Er zijn echt geen risico's meer, de aswolk drijft richting Baltische staten", stelt hij. Alle vluchten van Brussels Airlines gaan vanavond door zoals gepalnd.

Voor wie vandaag en morgen een vlucht had geboekt, is er dus positief nieuws. Vanmorgen werden op Zaventem nog drie vluchten geschrapt en vanmiddag een paar naar Berlijn, Hamburg en Stockholm. België heeft even in de aswolk gelegen, maar ook niet in het hoogste concentratiedeel van de wolk en momenteel hangt de aswolk enkel nog boven de kuststreek.

Iedereen kan dus vliegen, behalve wie naar de zone moet waar de aswolk nog boven hangt. Voor een aantal vluchten is een ander traject uitgestippeld om de aswolk te vermijden. Daardoor zijn er vertragingen die kunnen oplopen tot 45 minuten.

De aswolk trekt ook niet langer richting zuiden, maar wel richting Baltische Zee en staten, en vormt daarmee geen probleem meer voor België.

De crisiscel, waarin de luchtvaartmaatschappijen, de luchthavens, luchtverkeersleider Belgocontrol en het kabinet van Schouppe zitten, verwacht voor vrijdag op zéér hoge luchtlagen problemen met de aswolk. Toch kan dat geen kwaad voor het landen en opstijgen in België.

Intussen heeft de Britse meteorologische dienst gemeld dat de vulkaan Grimsvötn ook gestopt is met as te spuwen. Mogelijk zijn daarmee binnen de kortste keren ook álle vluchtproblemen van de baan.