Berlusconi zet alle zeilen bij

Omdat noch in Napels, noch in Milaan twee weken geleden een burgemeesterskandidaat meer dan 50 procent van de stemmen behaalde, gaan de Italianen in die grote steden zondag en maandag opnieuw naar de stembus. Ook in vijf provincies en nog 82 andere gemeenten wordt opnieuw gestemd. Aangezien Milaan, symboolstad voor Berlusconi, wel eens naar de oppositie kan gaan, wordt daar het hardst campagne gevoerd. Ook door de premier zelf, die daarvoor zijn eigen tv-kanalen inzet.

Berlusconi was twee weken geleden lijsttrekker en gokte openlijk op meer voorkeurstemmen dan vijf jaar geleden. Toen stemden 52.000 Milanezen op hem. Dit keer waren dat er nog maar 28.000. Dat zijn kandidaat, de huidige burgemeester Letizia Moratti, ook niet bij de eerste ronde al opnieuw verkozen zou worden, was een klap in het gezicht. De Lega Nord, die haar kandidatuur tegen heug en meug steunde, was woedend en Berlusconi liet zich vijf dagen niet horen of zien.

Zigeuners en moslims

Maar nu is hij terug. Maandag zonden vijf opvolgende televisiejournaals (tussen 18.30 en 20.30) van de staatsomroep RAI en van zijn eigen zenders Mediaset een interview met de premier uit. Minutenlang kreeg Berlusconi in de journaals op Italia Uno, Rete 4, RAI 1, Canale 5 en RAI 2 de gelegenheid om de linkse burgemeesterskandidaten in Napels en Milaan aan te vallen. Een ware campagnespot waarbij hij vooral leek in te spelen op de onderbuikgevoelens van de Lega Nord-aanhang.

“Milaan, aan de vooravond van de EXPO 2015, mag geen islamitische stad worden, geen zigeunerplaats, vol kampen”, waarschuwt de premier op alle netwerken. “We mogen Milaan niet overlaten aan de extreemlinkse en gewelddadige partijen”, is de boodschap. En: “Milaan mag niet het Stalingrad van Europa worden”.

De vraag is of de angst voor het communisme, omdat de linkse kandidaat, advocaat Giuliano Pisapia, voortkomt uit de communistische partij, nog wel leeft bij de Italianen. De gegoede burgerij in de Noord-Italiaanse stad, lijkt vooralsnog Pisapia het voordeel van de twijfel te geven, want de kritiek op het bestuur van Moratti de afgelopen vijf jaar, is enorm.

Over Napels zegt de premier dat de Europarlementariër en ex-Officier van Justitie Luigi De Magistris geen enkel bestuurservaring heeft. “Napels is het slachtoffer van 18 jaar slecht, links bestuur. Wij hadden het afval probleem in 58 dagen opgelost, maar de linkse partijen willen geen afvalverbrander”, zegt de premier. “De enige duidelijke uitslag van deze verkiezingen is dat onze partij, PdL, nog steeds de grootste is en dat er geen alternatief is voor onze regering. Links is volledig in handen van de meest extreme groeperingen.”

Journaals werden beboet

De onafhankelijke waakhond voor de media was eenduidig over de stortvloed van campagnevoering op alle netwerken (behalve RAI 3) en beboette de journaals meteen met de maximale boete, ruim 250.000 euro.

Mediaset ging direct in beroep tegen de beslissing en politici van Berlusconi’s partij noemden de beslissing een politieke daad van een organisatie die niet meer onafhankelijk genoemd mag worden. De hoofdredacteur van het grootste tv-journaal op RAI 1 en vriend van Berlusconi vindt dat hij zijn journalistieke plicht heeft vervuld, omdat dit het eerste commentaar was van de premier op de lokale verkiezingen.

De presentatrice van het late RAI 1 tv-journaal, Elisa Ansaldo, stapte gisteren op. Ze wil niet langer het gezicht zijn van een tv-journaal dat continue campagne voert voor Berlusconi.

De premier is trouwens niet alleen te zien op de Italiaanse televisie, ook op YouTube gebruikt hij het kanaal van zijn regering om campagne te voeren voor de lokale verkiezingen. Dinsdag werden daar nog twee videoboodschappen geplaatst. Daarmee staan er nu zeven videoboodschappen van de premier, waarin hij oproept voor zijn partij te stemmen, op het internetkanaal.

Hedwig Zeedijk is correspondent in Italië