Bloedige gevechten in Jemenitische hoofdstad

In Jemen hebben strijders van de Hashid-stam verschillende overheidsgebouwen in de hoofdstad Sanaa ingenomen. Het geweld in Jemen escaleert nu president Ali Abdullah Saleh zijn belofte om een akkoord over machtsoverdracht te ondertekenen weer heeft ingetrokken.

De Britse omroep BBC meldt dat honderden burgers de hoofdstad proberen ontvluchten. Er is sprake van 44 dodelijke slachtoffers en een onbekend aantal gewonden. De luchthaven van Sanaa is gesloten omdat er in de omgeving zwaar wordt gevochten; vluchten worden afgeleid naar Aden, in het zuiden van het land.

De gevechten in Sanaa begonnen toen soldaten trouw aan Saleh maandag het hoofdkwartier van sjeik Sadek al-Ahmar aanvielen, de leider van de invloedrijke Hashid-stam. Al-Ahmar heeft zijn steun aan Saleh opgezegd.

Saleh, die al 33 jaar aan de macht is, blijft zich vastklampen aan zijn machtspositie. Vorig weekend nog weigerde hij op het laatste moment een Arabisch bemiddelingsvoorstel te ondertekenen.  De Amerikaanse president Barack Obama heeft Saleh opgeroepen "zijn beloften na te komen en de macht onmiddellijk over te dragen". Maar die laatste heeft daar geen oren naar en waarschuwt dat Jemen in een burgeroorlog dreigt terecht te komen.

In elk geval draagt de president zelf zijn steentje bij aan de oplaaiende gevechten in zijn land, maar of hem dat veel zal opleveren, is hoogst onzeker. Vandaag hebben Hashid-strijders onder meer het ministerie van Binnenlandse  Zaken, het gebouw van de nationale luchtvaartmaatschappij Yemenia en het gebouw van het staatspersbureau Saba ingenomen.

Intussen blijven tegenstanders van het regime van Saleh ook betogen.