Brand op Kalmthoutse heide blijft uitbreiden

Op de Kalmthoutse Heide staat nu al 400 à 450 hectare heide in brand. De vlammenzee breidt nog steeds uit. Er is nu sprake van verschillende brandhaarden, waaronder ook in Nederland. Intussen is ook het provinciaal rampenplan van kracht.

Het terrein is slecht toegankelijk, wat het blussen bemoeilijkt. Momenteel zijn er geen huizen bedreigd, toch zijn uit voorzorg al een aantal mensen geëvacueerd. Het vuur breidt razendsnel uit naar het noorden, wat verder weg is van woningen, en wordt aangewakkerd door de wind.

De brandweer wil een deel van de heide gecontroleerd doen afbranden tot op een plaats die makkelijker bereikbaar is. "Het is momenteel even uitzweten", zegt brandweercommandant Erik Janssens. "We hopen dat de brand in dit gebied blijft en niet uitbreidt naar de woningen. We zoeken naar een makkelijk bereikbare plaats waar we het kunnen stoppen."

Volgens de burgemeester van Kalmthout, Lukas Jacobs (CD&V), hoopt de brandweer het vuur tegen het vallen van de avond onder controle te krijgen. Meer dan 25 brandweerkorpsen, Belgische én Nederlandse, zijn in de weer om het vuur te blussen. In het totaal gaat het om zo'n 200 brandweermannen.

Twee brandweermannen zijn lichtgewond geraakt. Een brandweerwagen was ingesloten geraakt door het vuur en werd daarbij zwaar beschadigd.

Ook rijden ruim 20 tankwagens van de civiele bescherming af en aan met water. Daarnaast vliegt ook een helikopter van de federale politie heen en weer met een zak met bluswater in. "De toevoer van het water is altijd bij bos- en heidebranden", zegt burgemeester Lukas Jacobs.

De vlammen zijn opgemerkt door een groep schoolkinderen ter hoogte van het ven “Putse Moer”. Vanavond is er sprake van verschillende brandhaarden, waaronder ook in Nederland. Het is niet de eerste keer dat er brand uitbreekt op de heide dit jaar. Door het warme weer is het gras er kurkdroog en ontstaat heel snel brand. De schade aan de heide is groot omdat het terrein in de diepte verbrand is. Er is nog geen duidelijkheid over de oorzaak van de heidebrand.

Intussen is het provinciaal rampenplan afgekondigd. Dat betekent dat de hulpactie nu wordt gecoördineerd door de Antwerpse provinciegouverneur.

Meer informatie over de heidebrand vindt u op de website van de gemeente Kalmthout of op het noodnummer 03/6202278.